zaterdag 13 februari 2010

ZONNEWONDER

Een vriend van mij in Amsterdam heeft een buurman. Of liever: hij had er een, want de man is enkele maanden geleden overleden aan kanker. Mijn vriend heeft hem in zijn laatste weken bijgestaan, en kreeg toen het verhaal te horen van het 'zonnewonder'.
Die Amsterdammer had de zon zien draaien en wentelen toen hij enkele jaren eerder over een Amsterdamse gracht liep.
Sindsdien wist hij dat het met hem in het hiernamaals wel goed zou komen.Temeer omdat ook Paus Pius XII hetzelfde wonder had gezien, wandelend in de Vaticaanse tuinen. Maar liefst vier keer, op 30 en 31 oktober, 1 november en 8 november 1950.
Hij schreef erover in zijn dagboek, waardoor het niet meteen algemeen bekend werd. Dus de ervaring van die Amsterdammer kreeg een eerbiedwaardige back-up.Het 'zonnewonder' komt natuurlijk niet uit de lucht vallen, ook al was dat wat de zon op die momenten scheen te doen. We kunnen gerust aannemen dat de Zon niet voor de paus of een ander zijn gang door het universum zal onderbreken om zich over te geven aan frivole capriolen.
Het meest bekende zonnewonder deed zich voor in Fatima. Op 13 oktober 1917 zagen duizenden mensen, bijeen om de verschijning van Maria mee te maken, het ongewone gedrag van de 'zon' , en begrijpelijkerwijs dachten ze dat de wereld verging. Gelukkig was dat niet het geval; dan hadden we het geweten.
Er is geen reden om die wentelende zon af te doen als een collectieve hallucinatie. Mensen die zich op vele kilometers afstand bevonden zagen het ook. En reken maar dat het indruk maakte. Maar Fatima was niet de eerste keer. In Frankrijk had het fenomeen zich al in 1901 voorgedaan, en een dansende zon is na Fatima gezien in België (1933), Italië (1944, 1950, 1965, 1982), Frankrijk (1946 en 1953), Duitsland (1949 en 1959) , in Rwanda (1983) , in Medjugorje, Bosnië in 2001 en in latere jaren, de laatste keer op 2 augustus 2009.
Van Medjugorje staan filmpjes op YouTube.
Niet iedereen neemt hetzelfde waar. Sommigen zien de zon wentelen en schudden, 'dansen' zoals het meestal wordt genoemd, anderen zien een groot kruis in de lucht, of stromende kleuren die het landschap een regenboogaanzien geven.
Er worden ook kleurige bollen gezien die langzaam naar de aarde zweven, maar geen fysieke sporen achterlaten. Mensen met hele goeie ogen (en een rijke fantasie?) zien soms Maria en de hele heilige familie. Een journalist zag in mei 2001 hoe zich letters vormden in de lucht boven de dansende zon: Peace ....
Kenmerkend is dat de zon een lichtgevende schijf schijn te zijn waar men in kan kijken. Iets wat je bij de normale Zon niet hoeft te proberen. Genoeg verschijnselen dus om ons eens ernstig op het hoofd te krabben. Wat betekent dit allemaal?
Is er werkelijk sprake van een goddelijke lichtshow? Of zijn er andere krachten in het spel, UFO's, die zich met onze goedgelovigheid vermaken?Die optie is uitvoerig beschreven en geanaliseerd in boeken en artikelen, en als we alles op een rijtje zetten lijken we niet te ontkomen aan een 'alien' verklaring. Maar waarom? Wat is de hidden agenda van wie erachter zit?
Gaat u naar Medjugorje deze zomer? Vergeet dan niet omhoog te kijken.

Geen opmerkingen: