maandag 15 februari 2010

BEZIELD BEZIT

Op zich is het niets unieks dat voorwerpen bezield kunnen zijn.
Spirituele schilders beweren dat hun werk iets uitstraalt dat te danken is aan de manier waarop het schilderij tot stand kwam: door interventie van de geestenwereld.

Zulke schilders zijn vaak Spirit(ual)ist. De koper van zo'n schilderij zal zeker door zo'n 'extra' worden aangetrokken en het bijzondere ervan ook ervaren.
We hechten aan voorwerpen, zeker als ze een heel persoonlijke herkomst hebben en een herinnering met zich mee dragen. Mensen die bestolen worden zijn vaak veel meer bekommerd om de emotionele waarde van het verlies dan vanwege de financiële derving.

De meeste lezers van deze blog zijn waarschijnlijk bekend met het begrip psychometrie. Een psychometrisch medium of paragnost kan ons de bevestiging geven van wat we zelf voelen: een voorwerp is méér dan een ding, het draagt z'n geschiedenis met zich mee. Het draagt óns met zich mee. Maar alles wat goed is heeft ook even makkelijk een andere kant.
Niet alleen de mooie dingen blijven hangen, ook negatieve emoties hechten zich aan voorwerpen.
Daarom zijn er mensen die nooit iets tweedehands willen kopen en zeker geen kleding, omdat ze bang zijn voor wat er verder nog rond zo'n afgedankt item hangt.
Als ik zo m'n boekenbezit bezie van voor het grootste deel tweedehands boeken, dan vraag ik me wel eens af wat een psychometrist allemaal zou ontdekken.....

Wie Googelt kan terechtkomen bij eBay, waar soms een schilderij wordt aangeboden om ongebruikelijke redenen: het deugt niet. Rondzingend op verschillende sites wordt gesproken over de griezelige kwaliteiten van dat schilderij. Suggestie? Best mogelijk.Als duizenden mensen hun negatieve gevoel op een schilderij projecteren, wordt het vanzelf iets engs. Het omgekeerde gebeurt tenslotte ook, toch? Een relikwie, een beeld, een ikoon die zo vaak aanbeden wordt dat er werkelijk wonderen gebeuren?

Maar wat nu als er echt een geest bezit neemt van een voorwerp?
Wijlen je oom die het niet bevalt dat zijn piano bij jou in huis staat kan je bij het spelen misschien een ongemakkelijk gevoel geven. Je kind kan nachtmerries krijgen omdat de antieke pop, erfstuk van tante Betsie, haar met de ogen schijnt te volgen...en zelf had je ook al steeds het gevoel dat die pop niet kosher is.
Zulke dingen gebeuren vaker dan we denken, maar worden meestal aan suggestie toegeschreven.
Maar...niet alle geesten spoeden zich naar het Licht, en niet alle geesten zijn te vertrouwen.
Onlangs las ik een verhaal van een fotograaf die een prachtige verzameling 'Graven Images' had gefotografeerd: grafstenen met een bijzonder uiterlijk. Sommige grafstenen dragen een portret. De fotograaf laadde een van die portretten, een sinister kijkende man, in de computer, en die sloeg gelijk op tilt. Bij een volgende poging was ze alles kwijt en kon ze opnieuw beginnen. Ze heeft toen de man die ze toch al niet zag zitten maar niet meer voor een derde keer geladen...

Met het portret van zijn vrouw had ze overigens geen enkel probleem.

Voorwerpen kunnen ook opzettelijk bezield worden door de levenden. Dat is magie. De zwarte soort noemen we Voodoo, en terecht hebben we daar geen boodschap aan.
Een bekend voorbeeld is de Balinese kris, dat gegolfde steekwapen waar je je kinderen niet mee alleen wilt laten.
Toen Indonesië nog Nederlands Indië heette, hing zo'n ding in veel huizen aan de wand.
Op Bali, en in de rest van Indonesië is de kris vooral een traditioneel en ritueel wapen, zoals de degen bij ons.
Sterker nog: Op Sulawesi kan een bruid bij afwezigheid van de bruidegom legaal met de kris huwen.
Krissen zijn vaak erfstukken, mooi bewerkt metaal met een even mooie hardhouten schede.
De kris speelt in veel griezelverhalen een rol, natuurlijk vanwege zijn magische kwaliteiten.
In het vaker geciteerde boek van Lyall Watson, 'On the Nature of Things' lees ik: Op Bali kan de kris zo potent zijn dat hij kan doden alleen door met de punt naar het slachtoffer te wijzen, of te steken in zijn voetstappen in het zand.
Vooral de oude krissen hebben een sterke wil: ze maken een welwillend geluid als ze getrokken worden en kreunen als ze teruggaan in de schede...
De sleutel tot die macht komt van de maker die er zijn goede of kwade ziel mee verbindt. Er zijn verhalen van een kris die kan praten, vliegen, zwemmen, in een slang kan veranderen en zelfs kinderen kan verwekken.
H.W.M.J. Rijnders schreef het boekje 'Stille krachten van de Kris' , en vertelt daarin hoe hij een kris, gekocht voor zijn krissenverzameling, onder zijn hoofdkussen legde om te testen of er 'leven' in de kris zat...en in zijn droom een man hoorde zeggen: 'ja-iki' - Javaans voor 'Hier ben ik'.
Wat zegt men in zo'n geval tegen een kris...prettig met u kennis te maken?

Geen opmerkingen: