donderdag 11 februari 2010

DE DANSENDE THEEPLANT

Merkwaardig. We zijn niet verbaasd als onze planten reageren op een goede verzorging door het produceren van bladeren en bloemen. Of liever: door niet dood te gaan, want groeien en bloeien doen ze ook als wij er ons niet mee bemoeien, mits in een natuurlijke omgeving.
In Fortean Times Magazine kom ik een verhaal tegen over een Thaise botanist, Pradit Kampermpool, die door veredeling een theeplant heeft gekweekt die reageert op muziek, zingen en stemmen.
De oorspronkelijke wilde plant, Cha Chalor Chala had al enigszins dat talent, maar was vooral gezocht om zijn anti-verouderings eigenschappen, waardoor hij in het wild practisch uitgestorven was.
Kampermpool wist de muzikale eigenschappen van de plant te versterken en zo ontstond na 7 jaar geduldig selecteren en kweken de Desmodium Gyrans.
"We weten niet waarom de plant beweegt", zegt de botanist, "maar het is duidelijk dat hij beter reageert op één persoon dan op velen tegelijk. Dan weet hij niet meer op wie hij zich moet richten."
Het lijken wel mensen.
De plants muzikale voorkeur gaat uit naar viool en saxofoon. Ook het fijne geluid van een muziekdoosje brengt de plant in vervoering.
De bewegingen van de dansende plant worden vergeleken met die van de Thaise klassieke dans.
Mensen met psychiatrische aandoeningen worden rustig van de dansende plant, een effect te vergelijken met dat van meditatie.
Sommigen beweren dat de plant ook telepathisch is. Dat is op zich niets nieuws, want al in de 60er jaren heeft leugendetectortechnicus Cleve Backster met zijn revolutionaire proeven met planten vastgesteld dat ze onze gedachten en bedoelingen acuut gewaar worden.

Wie de Thaise theeplant wil zien dansen kan terecht op YouTube.

Geen opmerkingen: