zaterdag 13 februari 2010

PARANORMALE JOURNALISTIEK


Of liever: Journalistiek van het paranormale.
Een heikel puntje.
Als er in de normale media iets paranormaals aan de orde komt is het bijna altijd op een badinerende of ridiculiserende manier. TV programma's blijven hangen in de vraag 'bestaat er zoiets als een 6de zintuig?' en schijnen die vraag nooit afdoende te willen beantwoorden. Serieuze vraaggesprekken over alternatieve geneeswijzen worden onveranderlijk opgeleukt door de beroeps-scepticus met een grote mond die de meeste aandacht vraagt en daardoor de meeste zendtijd krijgt.
Want controverse moet er wezen, dat stimuleert de kijkcijfers.
Heibel doet het beter dan serieuze voorlichting en daarom worden wetenschappers die onderzoek doen ingemaakt als kritiekloze gelovers, mediums als slimme bedriegers en healers als profiteurs van de menselijke zwakte.
En het zit niet alleen in wat er gezegd wordt, maar vooral ook in wat er niet gezegd wordt. Vooral in links Nederland is het 'not-done' om iets paranormaals zelfs maar te overwegen.
Ik herinner me gegiechel bij Pauw en Witteman 'Is er dan iets om serieus te nemen??, hihihi' , en onlangs bij Astrid Joostens langlopende quiz 'Twee voor Twaalf' waar de goochelaar James 'The Amazing' Randi - die steeds maar weer een miljoen uitlooft voor wie zijn ongelijk kan bewijzen - op film liet zien dat alle psychische chirurgie 'dus' een goocheltruc is.
Leuk. Lachsalvo van het publiek. Zie je wel? Altijd al geweten.
Je zou denken dat mensen kritischer zijn, en misschien bedenken dat simpele psychische genezers een lange carrière als goochelaar achter de rug hebben om anderen zo te kunnen belazeren. Goochelen brengt geld op, healing meestal niet.
Onwaarschijnlijk. Erg onwaarschijnlijk.
Waarom wordt er nooit verder nagedacht, kun je je afvragen.
Maar Nederlanders zijn dan ook niet op de hoogte met de gesubsidieerde opdracht van Randi en de zijnen om de heksenjacht op alles wat paranormaal is tot z'n dood toe (die hopelijk niet lang meer op zich laat wachten) voort te zetten. De grijsaard die niet terugschrikt voor leugens en bedrog, heeft een aanhang een messias waardig; mensen die met hem overtuigd zijn dat onze beschaving ten onder gaat aan spirituele lariekoek. Nederlanders stellen op dit gebied geen kritische vragen.
Maar waar paranormaal onderzoek vooral bestaat bij de gratie van particuliere giften en gaven, wordt het Amerikaanse 'educatie' instituut van Randi gespekt met miljoenen, net als de organisatie CSICOP (tegenwoordig alleen nog 'CSI'), waar professionele 'debunkers' hun vernietigende werk doen en alles en iedereen onderuithalen die de paranormale kop opsteekt. Zonder overigens ooit zelf onderzoek te hebben gedaan. Te link, je zou eens ongelijk kunnen krijgen.
Geen wonder dat het niet zo heel goed geïnformeerde publiek overtuigd raakt dat we met z'n allen in de maling worden genomen. Vergis u niet: er is een machtige beweging gaande om ons vooral niet te laten geloven in onze eigen potentie.
Een van de media-middelen is alles in het belachelijke trekken. Mediums met glazen bollen, hysterische types, spoken die Boe roepen, kleine groene marsmannetjes in vliegende schoteltjes, het is maar net welke associaties je oproept door je woordkeus. En daar zijn journalisten goed in, daar worden ze voor betaald.
Reden te meer om blij te zijn met een initiatief van Missouri State University, Amerika, waar Jason Offutt, een ervaren journalist en auteur van enkele boeken over paranormale onderwerpen, zich de volgende vraag stelde: "Als nu eens paranormale en onverklaarbare zaken met dezelfde ernst en objectiviteit zouden worden gerapporteerd als wanneer het gaat over een ongeluk of een politieke kwestie, zou dat niet heel veel uitmaken?" En Offutt, docent aan een opleiding voor journalisten, besloot er een speciale cursus voor te ontwerpen.
20 studenten schreven zich in. Op de site staan hun eerste 20 reportages van paranormale gebeurtenissen, en tegen de tijd dat u dit leest waarschijnlijk veel meer.
Laten we hopen dat deze journalisten een begin maken met een nieuwe trend in de verslaglegging, naar waarheid en geweten.

Geen opmerkingen: