zaterdag 13 februari 2010

ERVARINGEN POLL

Mensen met bijzondere ervaringen zijn niet zeldzaam meer.
In het blad 'Vital Signs' van IANDS, de international Association of Near Death Experiences, stond in 2009 een stukje over enkele recente polls.
In 2007 gaf 5% van de Amerikanen aan een klassieke Bijna Dood Ervaring te hebben gehad.
Maar mystieke ervaringen in bredere zin zijn veel algemener. De National Institute of Health in de US verrichtte een onderzoek waaruit bleek dat een derde van alle Amerikanen een goddelijke en spirituele kracht heeft ervaren.
Een onderzoek van de Parapsychological Association onthult dat 10% van de Amerikanen uittredingservaringen heeft gehad, en liefst 25% van de studenten.
In 2004 bleek uit een ander onderzoek dat 50% een of andere spirituele of religieuze ervaring te melden had. In de UK was dat 80% in 2000, tegen 65% in 1970 en 30% in 1940.
Als we naar de cijfers voor Amerika kijken dan zouden ongeveer 100 tot 150 miljoen mensen een of andere mystieke, religieuze of verlichtingservaring gehad hebben.
Uitgaand van de traditionele angst om zulke belevenissen te melden, zouden dat er, omgerekend naar de wereldbevolking, tussen de 2 en 3 miljard zijn.
In Nederland is de situatie niet erg uitgebreid gemeten, voor zover ik kan ontdekken, maar één onderzoek onder 500 mensen laat zien dat ongeveer een kwart van onze landgenoten zich bezig houdt met spiritualiteit, meditatie, etc. Wat iets anders is als het hebben van spirituele en levensveranderende ervaringen.
Al met al kunnen we ons afvragen waarom het er met de wereld nog zo beroerd voorstaat, met zoveel mensen in ons midden die het Licht hebben gezien?

Geen opmerkingen: