maandag 22 februari 2010

AKIANE ... WONDERKIND?

Dit verhaaltje gaat over Akiane Kramarik, een nu 14 jarig Amerikaans-Lets meisje met bijzondere gaven.
Zij was de derde in een heel gewoon gezin dat de eindjes moeilijk aan elkaar kon knopen. Maar al enkele weken na haar geboorte gebeurde er iets wonderlijks. Haar moeder viel met de baby in haar armen. Akiane haalde haar gezichtje open, en huilde uren lang. Die avond belde er een volstrekt vreemde vrouw vanuit Europa, om te vertellen dat een vrouw in Armenie Akiane een bijzondere toekomst had voorspeld. De ouders legden het verhaal naast zich neer.
Akiane ontwikkelde zich sneller dan de meeste kinderen en haar inschatting van mensen bleek altijd te kloppen.
"Vandaag heb ik God ontmoet", sprak de 4-jarige Akiane op een dag. Opgegroeid in een atheïstisch gezin was dat nou niet wat haar ouders verwachtten. Zij gaven hun kinderen zelf les en er was geen beïnvloeding van buiten het gezin. Het woord 'God' was in het gezin nooit gevallen.
Vanaf dat moment kreeg Akiane visioenen en betekenisvolle dromen, en ze begon ook te tekenen, op elk oppervlak dat binnen haar bereik kwam. Tekeningen uit die jaren lijken al van een begaafde volwassene.
Akiane ontwikkelde een weerzin tegen de muziek die het gezin draaide, want op haar astrale avonturen hoorde ze zoveel moois, daar kon geen enkele muziek aan tippen.
Voor haar ongelovige ouders was het niet makkelijk om hun dochter te begrijpen, maar uiteindelijk kozen ze voor een voorzichtige stap in de richting van religie, meer met het idee: baat het niet dan schaadt het niet.


Met 6 jaar begint Akiane te dichten. Zelf begrijpt ze niet wat ze opschrijft, ze wordt blijkbaar geïnspireerd vanuit de andere wereld. "Als ik bid, verschijnen de zinnen vanzelf in m'n hoofd" zegt Akiane. Ook over onderwerpen waar ze nooit over heeft gehoord of gelezen.
Tegelijkertijd pakt ze het schilderen met ongewone ijver op, en vult steeds grotere doeken met allegorische voorstellingen. Mensen die haar lessen aanbieden wijst ze af en musea wil ze niet bezoeken. Wel is ze steeds op zoek naar het gezicht van Jezus die ze in haar visioenen ziet, maar onder de mensen kan ze hem niet vinden.
Tot er een Letse timmerman op bezoek komt die voor de 8- jarige Akiane het perfecte model is. Akiane schetst hem van alle kanten en maakt uiteindelijk dit portret. Direct daarna begint ze aan een tweede.
De portretten baren opzien, en Akiane krijgt fanmail uit de hele wereld.
Oprah Winfrey nodigt haar uit, en daarmee begint haar carrière als wonderkind ongekende vormen aan te nemen. Akiane is dan 9. Ze spreekt 4 talen.
Haar schilderijen worden een hype. Haar visioenen omvatten de toekomst van de aarde. Dat is ook wat ze het liefste schildert: onschuld, religieuze thema's en de natuur.
Tegenwoordig kost een originele Akiane minstens $ 100.000. Een groot deel van het verdiende geld gaat naar goede doelen.
Ze is ervan overtuigd dat de grootste gift die wij God kunnen geven is dat wij elkaar liefhebben en in Hem geloven, ieder uur van de dag.
Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar ze maakt een authentieke indruk.

Akiane heeft een site waarop veel van haar werk te zien is. http://akiane.com/

Ook staan er op YouTube verschillende filmpjes waarop je Akiane aan het werk en aan de praat kunt zien.
Op de eerste pagina van haar site staan de woorden:

"Ik onderwijs en ze rennen weg
Ik luister en ze komen nader
Mijn kracht is mijn stilte."

Geen opmerkingen: