woensdag 17 februari 2010

EEN MEDIUM IN EGYPTE

Hier in Nederland is hij minder bekend, maar in Engeland des te meer: ex-voetballer/nu medium Derek Acorah.
Voor de Engelse televisie heeft hij een aantal jaren de enorm populaire series 'Most Haunted' en 'Ghost Towns' gemaakt, tientallen afleveringen waarin Derek steeds een andere plek bezocht: een pub, een kasteel, of een landhuis waar de geestelijke ellende niet te overzien was. Bij die gelegenheden had het medium vaak angstwekkende ontmoetingen met spoken, ontmoetingen die eerlijk gezegd soms meer van slecht toneelspel dan van echte geest-igheid weghadden.
Want ach, die kijkcijfers....
We weten dat een medium niet altijd de spijker op de kop kan slaan, en het missen van die spijker wordt des te makkelijker als er 20 camera's en de ogen van miljoenen kijkers op je gericht zijn. Dus Derek heeft mijn sympathie, en voor zover ik het kan bekijken - en ik heb heel wat van hem gezien - is hij, mits niet gedwongen door de showbizz, een goed en talentvol medium. Aardige man ook, lijkt me.

Enkele jaren geleden kwam Acorah in opspraak omdat de goede ziel er in was geluisd door een skeptische adviseur van de serie. Dom dom dom. Most haunted en Derek stonden enige tijd te wankelen, maar er werd een ander medium gevonden dat hopelijk luisbestendig is.

Maar in 1907 is Derek opnieuw gevraagd voor een nieuwe reeks van 8 uitzendingen op 'Living TV'.
Daarvoor moest hij naar Egypte, want de show heet 'Paranormal Egypt' . Een kijkcijfer-boost, ongetwijfeld.

Derek had het moeilijk, en niet alleen vanwege de hitte. In de grote piramide werd hij aangegrepen door een hele oude geest (Je zal 3000 jaar in de piramide moeten doorbrengen, als geest zijnde) Die gaf hem een klap in zijn gezicht en benam hem de adem waardoor Derek behoorlijk beroerd werd, en zelfs vreesde voor zijn leven.
Vergeleken bij Most Haunted was dit andere koek.

Natuurlijk waren er deskundigen aanwezig. Daar is de Egyptologie rijk aan. Niet verrassend dus dat de opper-archeoloog van het Giza plateau,

Dr. Zahi Hawass zijn zegje deed, en nog minder verrassend dat Acorah de klassieke Egyptologie gelukkig feilloos wist te bevestigen.
Controverses? Nóóit van gehoord.
Mediamiek werd bevestigd dat de grote piramide gewoon van Kufu is en de sfinx ook, want het gezicht van de sfinx laat dat duidelijk zien, toch? Uit dezelfde tijd zijn ze, en de piramide is uiteraard gebouwd om de Farao posthuum in te leggen. Waar doen die alternatieve wetenschappers toch moeilijk over?
Zeer waarschijnlijk waren de opnamen niet doorgegaan als de 'geesten' van Acorah wat anders hadden beweerd. Dat zou nog eens wat geweest zijn voor de kijkcijfers! Maar helaas - geen openbaringen die meneer Hawass hadden kunnen shockeren.

Zo gaat dat als je je (noodgedwongen) inlaat met versteende wetenschappers die hun eigen toko stevig in de hand houden.

Net nu ik deze blog op het net had gezet zie ik op de televisie het hoofd van Hawass, die verklaart dat recent DNA onderzoek heeft uitgewezen dat King Tut aan malaria is bezweken. Hawass Nota Bene, die elders vele malen verklaarde dat hij geen enkel vertrouwen in DNA onderzoek had. Maar opportunisme is ook een vak.
Acorah, acherm, 'zag' dat Tut vermoord was; tot dan toe de heersende opvatting. Weer een foutje.

Derek was zo uitgeput van zijn maandje Egypte, dat hij een welverdiende vakantie met zijn vrouw in Spanje is gaan vieren.
Wie weet komt de serie ook nog eens naar Nederland.

Geen opmerkingen: