woensdag 17 februari 2010

MEDIUMPJES

In het 'Spiritual Magazine' van 1875 staat een stuk over mediumschap bij kinderen.
Een interessant onderwerp in deze tijd waarin ieder kind met paranormale gaven meteen het New Age etiket 'Indigo' krijgt opgespeld.

Laten we daarom even naar de 'Old Age' kijken.

Het eerste voorbeeld dat de schrijver noemt is een kind in de Bijbel, Samuël, die drie keer geroepen wordt door God, maar denkt dat de stem van zijn meester Eli komt. (1Samuël 3: 1-21)
Uit het laatste vers blijkt dat Samuëls gesprekken met God ook nog doorgaan als hij volwassen is.

Een ander geval is een 5-jarig jongetje in het 17de eeuwse Frankrijk, dat zo ernstig 'door de geest werd gegrepen' dat hij er van schudde. Hij voorspelde ellende en rampen en met de kerk zou het ook niet goed aflopen. Net als bijbelse profeten riep hij op tot boetedoening. De 17de eeuwse verslaggever voegt er aan toe dat er veel van zulke kinderen waren, en dat hij er zelf zeker 60 van had gezien en gehoord, tussen de drie en 12 jaar. Maar, voegt hij er met modern inzicht aan toe: "sommigen van hen hadden dringend behoefte aan verpleging".
Een van de jongsten die hij beschrijft is een kind van 3 maanden, dat met heldere stem in de wieg ligt te profeteren.
Nu wij weer.

In een krant van 1872, meldt de schrijver, staat een stuk over een meisje van 11 jaar dat geleerde preken houdt, die "opmerkelijk zijn door hun helderheid, precisie, diepte van gedachten en overtuigingskracht."
Het kind heeft geen educatie, is analfabeet en komt uit een even onontwikkeld gezin.
Als de spirit haar verlaat weet ze niets meer van wat ze allemaal heeft gezegd. Een werkelijk trance-mediumpje dus.
Je kunt je natuurlijk wel afvragen welke gefrustreerde ziel daarboven het nodig vond om een kind te misbruiken voor zijn preeklust.


Emma Hardinge Britten (1823-1899), medium en auteur, beschrijft in Modern American Spiritualism het geval van een kind dat het nog bonter maakt. Het jaar is 1851, de plaats Waterford, N.Y. Een groepje geleerde heren is afgekomen op het gerucht en vindt een peuter die met poppen zit te spelen. Hun verwachtingen zijn begrijpelijkerwijs niet hoog gespannen. Met zoetigheid wordt het kind 'verleid' om haar gaven te tonen.

Dan gebeurt het.
" Gezeten op een hoge kinderstoel, met haar kleine voetjes rustend of het voetenplankje, zat het kind onverstoorbaar snoepjes te kauwen terwijl ze met stoel en al werd opgepakt en door de kamer zweefde, alsof ze een veertje was dat door de wind werd weggeblazen. Intussen begon ook de zware tafel waaraan het gezelschap had plaatsgenomen te schommelen als een schip op zee, en de heren gingen eveneens de lucht in. Daarbij klonken er heftige slagen vanuit verschillende kanten van de kamer, en namen, data en feiten werden geklopt....."


De heren waren danig onder de indruk, en berichtten de gebeurtenissen aan de dominee, die het meer in de richting van de duivel had gezocht. Maar toen de dominee zelf een séance met de dreumes meemaakte was hij om, werd zelf schrijf medium en een overtuigd spiritualist.
Het kan raar lopen in het leven.

Geen opmerkingen: