zondag 21 februari 2010

O GOD, DAT GELOOF

In Amerika gelooft men. Dat is mooi. Ongetwijfeld zouden velen willen dat dat in Nederland ook zo was.
De excessen van obsessief geloof worden regelmatig onder onze aandacht gebracht, en niet alleen van het Christendom. Sommigen weten gewoon geen maat te houden.

Tijd om even aandacht te besteden aan een typisch Amerikaanse uitwas. Een van de vele, maar deze is echt behoorlijk excentriek, en daarom ook behoorlijk grappig.

Henry Harrison Mayes voerde een 70 jaar lange campagne in alle staten van Amerika, vanuit zijn thuisbasis in Middlesboro, Kentucky.
Mayes, geboren in 1898, had in 1917 een bijzondere ervaring van goddelijke interventie die hem het leven redde. Sindsdien wijdde hij zijn leven aan arbeid voor de Heer. In 1986 overleed hij, om regelrecht ten hemel te stijgen.
Mayes deed vooral van God spreken door borden te vervaardigen met "VERZOEN U MET GOD", en "JEZUS REDT" erop.
Na verloop van tijd kwamen daar slogans bij als "WAAR DENKT U DE EEUWIGHEID DOOR TE BRENGEN?" en "ADVERTEREND VOOR GOD SINDS 1918".
Toen het moeilijker werd om overal hout en beton heen te slepen ging Mayes over tot het stoppen van boodschappen in flessen. Bij elkaar wierp hij er 50.000 in de wateren van de aarde, en hij stuurde NASA borden met teksten die hij graag op de Maan geplant zou zien. En tzt op andere planeten, natuurlijk.
Mayes leefde in zijn missie. Zijn huis was in de vorm van een kruis gebouwd en het dak was met teksten beschilderd, zodat ook passerende vliegtuigen zijn boodschap niet kon ontgaan.
Al is Mayes zelf al 20 jaar dood, veel van zijn borden staan nog steeds langs de wegen en een gigantisch electrisch verlicht kruis staat op een berg bij Middlesboro.

Geen opmerkingen: