maandag 22 februari 2010

WINCHESTER MYSTERY HOUSE

In Amerika kan men alles verwachten. Hieronder een fantastisch verhaal over de geschiedenis van een bezienswaardigheid.

Sarah Pardee werd geboren in 1839, als dochter van een welgestelde familie uit New Haven, Connecticut. Ze trouwde met William Wirt Winchester, een jongeman uit dezelfde plaats, en zoon van de rijke textielfabrikant Oliver Winchester. Die nam in 1857 de aandelen over van een bedrijf dat geweren produceerde volgens een nieuw type. Oliver bracht nog wat verbeteringen aan in het bestaande model en produceerde zo het eerste automatische wapen, dat elke drie seconden een schot kon afvuren. Dat was een enorme verbetering, en bij het uitbreken van de Civil War in 1861 was dit geweer absoluut favoriet onder de troepen van de Noordelijke staten.
Oliver Winchester vergaarde een onmetelijke fortuin over de lijken van Amerikaanse soldaten. Op het hoogtepunt van de Burgeroorlog, in 1862, traden William Winchester en Sarah Pardee in het huwelijk. Na vier jaar werd hun dochter Annie geboren, maar zij stierf korte tijd later aan een kinderziekte. Sarah kwam haar dood nauwelijks te boven.
Het echtpaar kreeg geen kinderen meer. William stierf in 1881, en liet Sarah een kapitaal na van meer dan $ 20 millioen; een ongelofelijk bedrag in die tijd. Ook kreeg ze uit het bedrijf nog een som van $ 1000 per dag.
Omdat Sarah diep bleef rouwen om haar man en kind, stelde een vriend voor dat ze naar een spiritualistisch medium zou gaan. Het medium kreeg William aan de lijn, die een opwekkende boodschap voor Sarah had: Er rustte een vloek op de familie, en de geesten van de soldaten die door de Winchestergeweren waren omgekomen zochten wraak.
Dat waren er nogal wat. "Je moet New Haven verlaten" , sprak het medium, "en je in het Westen vestigen om een nieuw leven te beginnen. Bouw een huis voor jezelf en voor de geesten. Je mag nooit ophouden met de bouw, want dat wordt je dood."
Sarah trok naar Californië, vond en kocht in 1884 een huis in aanbouw met veel land, trok zich niets aan van het bouwplan, en huurde een leger plaatselijke bouwvakkers, die 36 jaar lang het huis 24 uur per dag bouwden, verbouwden, herbouwden en opnieuw bouwden, net naar het Sarah uitkwam.
Ze had geen plan, maar bedacht ter plekke oplossingen voor de zich langzaam ontwikkelende kolos. Wat niet klopte werd gewoon aangepast. Zo kon het gebeuren dat deuren op niets uitkwamen, trappen naar niets leidden en sommige kamers om andere kamers werden heengebouwd. Hoofdzaak was niet dat het huis geriefelijk werd, maar dat het een doolhof zou worden voor wraakzuchtige geesten. Want dat die haar ondergang op het oog hadden, daarvan was Sarah overtuigd.
De bouw ging onafgebroken door tot 1906, toen de grote aardbeving van San Francisco een deel van het gebouw vernielde. De bovenste drie verdiepingen tuimelden de tuin in, en zijn nooit meer herbouwd.
Sarah was ervan overtuigd dat de schade het werk van de geesten was, en sloot een gedeelte van het huis af, zodat het gebouw nooit meer af zou komen, en een aantal geesten misschien ook opgesloten zou worden. Daarna ging zij verder met de uitbreidingen op lagere niveaus.
Op 4 september 1922 stierf Sarah Winchester in haar slaap, op 83-jarige leeftijd.
Haar fortuin was grotendeels opgeslokt door de bouw. Toen de werklieden hoorden van haar overlijden lieten ze alles in de steek, en zo komt het dat sommige spijkers nog half uit de wanden steken.
Als men er de weg moet vinden wordt men zwaar op de proef gesteld: want " de trap naar boven leidt niet naar de zolder en de trap naar beneden niet naar de kelder".
Sinds de 20er jaren is het huis open voor het publiek. Tegenwoordig is de eigenaar Winchester Investments, en men kan het huis bezoeken en er een rondleiding krijgen. Op elke vrijdag de 13de en op Halloween zijn er speciale voorzieningen....

Spookt het werkelijk in Winchester Mystery House? Psychics die er geweest zijn beweren van wel, en ook bezoekers en personeel hebben soms ongewone ontmoetingen. Dat Sarah Winchester er zelf nog rondwaart is vanzelfsprekend.
Een klein detail: Sarah was geobsedeerd door het getal 13, en dat is overal terug te vinden in het design van ramen en in bouwdetails. Iedere vrijdag de dertiende wordt de grote bel in het huis 13 maal geluid, ter ere van Sarah Winchester.

Geen opmerkingen: