zondag 14 februari 2010

STANDBEELD VOOR EEN GEEST

Wat is er toch met vuurtorens en hun wachters?
Waarom willen ze of weg, of voor altijd blijven?
Ik weet niet hoe het met u is, maar wie omhoog kijkt naar een vuurtoren, er eentje beklimt of hem op een afstand in werking ziet, wordt geraakt door die monumenten van stabiliteit, die soms letterlijk een rots zijn in de branding.
Het is niet moeilijk om je voor te stellen wat zich in de woelige wateren en rondom de gevaarlijke rotsen in vroeger tijden allemaal heeft afgespeeld. Schipbreuk en redding, doodsnood en heldendom, krankzinnigheid, eenzaamheid en trouw: op, neer, op, neer, om het licht dat zoveel levens de haven moest wijzen te onderhouden.
Die lichten zijn op zich al prachtig: de schitterend geslepen Fresnel (spreek uit: freenèl) lenzen van soms enorme afmetingen, aan wier onderhoud de vuurtorenwachter een flinke klus had.
Vuurtorens en hun bewoners zijn bronnen van romantiek en spookverhalen, en over de hele wereld wordt hun roem gezongen, alsof het levende wezens zijn.
Helaas is veel van die romantiek verloren gegaan toen vuurtorenwachters werden vervangen door electrische bedrading, en de Fresnel lens menigmaal uit de toren werd gesloopt. De wachter had zichzelf overleefd.
Maar waarom zijn er dan toch zoveel mensen die getuigen van een licht in een toren die allang niet meer functioneert? Waar geen licht of lens meer inzit, en soms zelfs de ramen zijn geblindeerd? En waarom komen sommigen een schimmige figuur tegen als ze de toren beklimmen?

In het weekblad 'Psychic News' van 22 aug. 2009 staat iets bijzonders.
Talacre Lighthouse in Noord Wales ▲ is al meer dan een eeuw buiten gebruik. Maar de vuurtorenwachter weigert te vertrekken. De vuurtoren is in het bezit van een vrijetijdsclub, de Talacre Beach Leisure Group. Zij krijgen regelmatig meldingen van mensen die een man in een zwarte jas op de trans zien staan.
Onlangs werd hij nog gezien door een echtpaar, elk vanaf een andere kant van het strand.
Maar de vuurtoren is stevig afgesloten en sinds 1883 is er geen mens meer in geweest, behalve een groepje onderzoekers in 2006. Er zit een groot hangslot op de deur, en de toren is alleen bereikbaar met een bootje, of per helicopter.
De rapporten over de trouwe ziel van Talacre Lighthouse blijven binnenkomen.
De Leisure Group heeft nu een aanvraag ingediend voor een standbeeld van de man die ook in eeuwige omstandigheden de elementen blijft trotseren. Zij willen het beeld op de trans zetten. Voorlopig voor 5 jaar.
Goed voor het toerisme. Hoe de vuurtorenwachter zal reageren is een kwestie van afwachten.
Over wat goed is voor de toren en de schepen op zoek naar de haven heeft hij zeker zijn eigen gedachten.

Geen opmerkingen: