donderdag 11 februari 2010

ONDERSCHEIDING DER GEESTEN

Af en toe horen we wel verhalen over paranormale 'hulp' lijnen waar mensen worden opgelicht, omdat degene die voorgeeft een of andere begaafdheid te bezitten gewoon een knoeier is en bellen handenvol geld kost.
Er gaat een grote aantrekkelijkheid uit van zulke lijnen. De beller blijft anoniem evenals de 'psychic', en je hart uitstorten tegen een onbekende is veilig en minder confronterend dan een gesprek met je partner of een psycholoog.

De verslavende werking van zulke hulplijnen valt niet te onderschatten. Er zijn mensen met astronomische telefoonrekeningen, alleen omdat ze op den duur geen enkele beslissing meer zelf durven te nemen. Even de psychic bellen verlost dan van de prangende onzekerheid die zelfs een alledaagse keuze kan oproepen.
In tijden van economische recessie neemt het verkeer met zulke telefoonlijnen gigantisch toe, las ik in het weekblad 'Psychic News' . En niet alleen van simpele zielen; managers en bewindslieden weten de telefoon ook te vinden.

In de grond hebben we allemaal een kinderlijke behoefte aan vertroeteling en leiding, en diep van binnen vinden we het allemaal doodeng dat we zoveel beslissingen alléén moeten nemen. Niet voor niets vallen zoveel jonge mensen voor sectes, en uitgekookte clubs als Scientology maken daar immoreel maar doeltreffend gebruik van.
Ook psychiaters en psychologen kunnen erover meepraten: het is een hele kunst om een cliënt niet afhankelijk of zelfs verliefd te maken. "Dokter help me" verandert vaak in "Dokter, leidt me".
Uit ervaring weet ik dat geen van ons immuun is voor het syndroom van afhankelijkheid. Ik heb sterke, zelfstandige mensen zien vallen voor het 'zich beschermd voelen', en voor éven niet zelf de touwtjes in handen hoeven houden.
Pfff....heerlijk. Terug in de moederschoot.

Maar helaas zijn er mensen die daar maar al te graag misbruik van maken. Mensen die rijk willen worden over andermans narigheid. Zulke mensen zijn er overal, maar het alternatieve circuit schijnt er vooral rijkelijk mee bedeeld te zijn. Alternatieve klojo's hebben geen diploma nodig en kunnen zich straffeloos een fancy naam en titel aanmeten.
Veel slachtoffers zijn niet erg kritisch en vaak wanhopig, en zij tuimelen met wazige blik in de val.
Onlangs las ik over processen in Amerika tegen waarzeggers die hun klanten voor tienduizenden dollars hadden opgelicht. Hoe kwam dat zo?
Die klanten werd verteld dat ze werden bedreigd door boze geesten. Hun aura en hun ego moesten dringend gezuiverd worden om het onheil te keren, en tja, dat kost natuurlijk geld. Veel geld. De oplichters waren vervolgens aan het goochelen geslagen met eieren, kaarsen, slangen en andere troep, op een passende locatie tussen grafzerken.
Heb je dan nog geen kwaad in je aura hangen dan kun je er gerust op wachten.
De slachtoffers hadden nauwelijks vragen gesteld. Het was meteen duidelijk geweest dat de waarzeggers mondigheid niet op prijs stelden. En met zo'n zwarte wolk in je aura neem je liever geen risico's, toch?

Dat is Amerika. Maar het kan hier ook gebeuren. Sterker nog: het gebeurt.
Ook in ons land zijn in de New Age business veel kwakzalvers actief. Roofdieren met een warme maar oppervlakkige glimlach. Roofdieren met een diepe minachting voor het klootjesvolk dat niet 'begaafd' is. Roofdieren met een heel onspirituele hebzucht naar materiële geneugten.
Waarbij uitdrukkelijk gezegd moet worden dat er godzijdank ook veel andere, bewonderenswaardige en oprecht bewogen individuen zijn met echte, soms wonderbaarlijke talenten en morele integriteit.
Het is onze eigen verantwoordelijkheid om kaf van koren te scheiden.
Ik denk zelf dat de vuistregel is voor het beoordelen van iemands kwaliteiten, op ieder vlak! - mensen die wérkelijk een talent hebben blijven gewoon zichzelf. Zij hoeven zich niet te behangen met opzichtigheid of would-be gewichtigheid. In de hele geschiedenis van spiritualiteit, healing en spiritisme kunnen we dat zien: échte talenten weten dat ze niets bezitten, maar dat het ze allemaal geschonken wordt.

Geen opmerkingen: