zondag 14 februari 2010

PLANTENPRAAT

Dit artikeltje van Tony Ortzen vond ik in het Spiritualistische maandblad 'Two Worlds' van Sept 2009

Twintig jaar geleden zei prins Charles dat het belangrijk was tegen planten te praten, en dat ze antwoorden.
De prins werd afgebrand in de pers voor dit en andere alternatieve ideeën.
Nu heeft hij gelijk gekregen van de Royal Horticultural Society in Engeland.
Kort geleden werd een onderzoek afgerond naar het effect van de menselijke stem op tomaatplanten - en de resultaten waren bloeiend!
Eerst werd er een advertentie in The Times geplaatst waarbij mensen werden uitgenodigd auditie te doen als 'plantenfluisteraar'. Tien verschillende stemmen werden gekozen.
Opnamen werden gemaakt van vrijwilligers terwijl ze passages lazen van Shakespeare's Midzomernachtsdroom, Charles Darwins 'On the Origin of Species' en John Wyndhams 'The Day of the Triffids' .
De volgende stap was om de planten te laten luisteren naar de verschillende opnamen door de koptelefoons van een MP3 speler, die was bevestigd aan de pot .
De planten werden in dezelfde kas gehouden, gedurende en na het experiment. Controle planten in dezelfde kas kregen niets te horen.
De planten die het beste groeiden luisterden naar Sarah Darwin, achterachterkleindochter van Charles, lezend uit zijn geruchtmakende boek. Haar plant groeide bijna 2 cm hoger dan de meest succesvolle van de andere planten.
"Ik denk dat het eervol is om een stem te hebben die tomaten kan laten groeien", zei Sarah, "maar ik ben er niet zeker van of het het timbre van mijn stem is of de tekst van "The Origin of Species" die maakte dat de plant rechtop ging zitten om te luisteren. Hoe dan ook, het was een plezier om te doen."
Mr. Crosbie, de leider van het experiment vond het iets bijzonders hebben dat een plant reageert op een verhaal hoe zijn soort is ontstaan, maar sloot niet uit dat het Sara's stem was die het verschil maakte. Vrouwenstemmen bleken meer aan te slaan dan mannenstemmen.
Het volgende project is al gepland: onderzoeken waarom planten vrouwenstemmen prefereren.

Geen opmerkingen: