donderdag 11 februari 2010

LINDA MARTEL - De jongste Healer (1956-1961)

Het Kanaaleiland Guernsey is maar een klein stukje van de wereld.
In augustus 1956 werd daar een kind geboren dat een godswonder was.
Bij haar geboorte was dat nog niet duidelijk. Linda werd geboren met Spina Bifida, een open rug die leidt tot verlamming van de benen en vaak de ontwikkeling van een waterhoofd, waar in die tijd nog weinig tegen te doen was.
In de 50er jaren gingen zulke kinderen meestal dood. Voor Linda's leven werd dan ook met recht gevreesd, en de eerste 2½ jaar bracht ze voornamelijk in het ziekenhuis door.Maar in de eerste maanden waren er tekenen, lichten, een stem die haar ouders de zekerheid gaven dat het met Linda wel goed zou komen.
Linda was twee jaar toen ze haar vader Roy Martel, die last had van ernstige migraine aanvallen, genas door haar handje op zijn hoofd te leggen.Een paar maanden later genas ze haar broertje Peter van hoge koorts. "Je bent nu genezen, Peter", zei Linda, en een kwartier later zat de jongen te spelen.
Linda sprak 's avonds met iemand die voor anderen niet te zien was, en vertelde dan 's morgens dat 'My Lady' bij haar was geweest. Dat was merkwaardig, want Linda's ouders waren protestant, en van Maria kon ze van hen niet gehoord hebben.
Buren kwamen met kleine ongemakken bij haar, en zonder aarzeling genas ze wat zich aandiende. Al snel kwamen mensen van verder weg, en met ernstiger gebreken. Feilloos wist het kind wat iemand mankeerde en hoe ernstig het was.
Hoewel Linda door dankbare patienten werd overladen met speelgoed, speelde ze nooit zoals andere kinderen van die leeftijd. Bijna alles gaf ze weer weg. Ze sprak als een volwassenen en was alleen geïnteresseerd in genezing. Haar bijzondere persoonlijkheid maakte diepe indruk op iedereen die met haar in aanraking kwam. Mensen die kwamen om haar op de proef te stellen werden zonder aarzelen ontmaskerd en sceptici dropen haastig af.
In het gezin was Linda iemand om rekening mee te houden. Haar vader Roy schreef een boekje over de paar jaar dat Linda in hun midden was.
Honderden mensen zochten Linda op in haar korte leven.
Op 20 oktober 1961 stierf Linda aan een nierinfectie, een veel voorkomende complicatie van Spina Bifida. Ze was net 5 jaar geworden. Zichzelf had Linda niet kunnen genezen.Na haar dood werden haar jurkjes verknipt en de lapjes aan mensen gegeven die daar om vroegen. Ook die stukjes stof deden wonderen, zei men.
Linda is nu vergeten in de rest van de wereld, alleen op Guernsey kent men haar naam nog. Wie was dit kind, dat een open telefoonlijn had met de hemel? We zullen het nooit weten. Wat we weten is dat God gebruik maakt van de meest onwaarschijnlijke voertuigen.
En dat is iets om even bij stil te staan.

1 opmerking:

Julian Mauger zei

Hi. That is a lovely picture of Linda. I am from Guernsey and she was well known when I was little. I would love to read this in English if you have a translation! Best wishes.