maandag 15 februari 2010

BOTERVINGERREGEL

Knijp bij het taartbakken in een klomp boter en je weet dat de boter bij het steeds warmer worden ook ongrijpbaarder wordt. Het plakt aan je handen maar je krijgt er geen vat op.
De 'Botervinger Regel' vond ik in het machtig interessante boekje 'Invizikids' van Michael Hollowell, en het geeft precies het probleem aan waar de parapsychologie onder gebukt gaat. Daarom vertaal ik het hier:

"Een van de eigenschappen van paranormaal onderzoek in al zijn aspecten is de 'Botervinger Regel". Researchers in welk fenomeen dan ook kennen deze regel maar al te goed, hoewel ze hem verschillend zullen verwoorden. De Botervinger Regel heeft drie elementen die als volgt uitgedrukt kunnen worden:

a) Verklaringen voor om het even welk paranormaal fenomeen zullen zich vermenigvuldigen evenredig aan het aantal feiten dat verzameld wordt.
b) Wanneer er voor enig fenomeen een bevredigende verklaring schijnt te zijn gevonden, zullen zich nieuwe feiten voordoen waardoor de gevonden verklaring weer achterhaald lijkt.
c) Hoe harder een onderzoeker zal trachten een verklaring te vinden voor het fenomeen waar hij zich mee bezig houdt, des te complexer zal dat fenomeen worden, en des te ongrijpbaarder het antwoord.

Onderzoekers van paranormale verschijnselen die deze regel nog niet zijn tegengekomen bestaan niet."
Aldus Michael Hollowell.
In de literatuur wordt dit verschijnsel vaak de 'Trickster' genoemd, de mythologische figuur van de joker die een lange neus maakt tegen iedereen die denkt greep op de zaak te hebben.
Blijft de prangende vraag waaróm dat zo is. Vanwaar die kosmische en menselijke weerstand tegen mensen die willen doordringen in de geheimen van het universum, en van de menselijke geest?
Wie heeft een idee?

Geen opmerkingen: