woensdag 10 februari 2010

HET WONDER VAN DE HONDENTAND

uit: Alexandra David - Neel: Mystiek en Magie in Thibet, vert. J.H.W.Boelens 1938

"De oude moeder van de koopman die elk jaar naar India ging, vroeg haar zoon op zekere dag een reliek uit het heilige land voor haar mee te brengen (Voor Tibetanen is India, de bakermat van het Boeddhisme, het heilige land)
De koopman beloofde dat te zullen doen, maar doordat zijn zaken hem voortdurend bezighielden, vergat hij het.
De oude Tibetaanse was diep bedroefd, en toen een jaar later de karavaan van haar zoon opnieuw naar India trok, liet ze hem nogmaals beloven dat hij een reliek voor haar mee zou brengen.
De zoon beloofde het...maar vergat het opnieuw.
Nog een jaar daarna deed zich precies hetzelfde voor. Maar bij deze derde gelegenheid schoot de koopman op de terugweg het verzoek van zijn moeder te binnen, waarbij de gedachte aan haar hevige verdriet dat hij de vrome vrouw nu al voor de derde keer zou berokkenen, hem oprecht bedroefd deed zijn.
Terwijl hij nadacht over een middel om de aangelegenheid toch nog in orde te kunnen brengen, viel zijn blik op een langs de kant van de weg liggend afgebroken stuk hondenkaak. Toen kreeg hij een ingeving. Hij maakte uit het verdorde kaakbeen een tand los, en wikkelde die in een lapje zijde. Bij zijn thuiskomst bood hij zijn moeder dit voorwerp aan als een zeer waardevolle reliek: een tand van de grote Sariputra (een leerling van Boeddha)
Buiten zichzelf van blijdschap en vol verering, legde de goede vrouw de tand in een reliek-kastje dat op een altaar stond. Iedere dag verrichtte ze er een ritueel voor, waarbij ze lampen aanstak en wierook brandde.
Er voegden zich nog andere gelovigen bij haar en na verloop van tijd begon de tot heilige reliek gepromoveerde hondentand licht uit te stralen."

Dit verhaal is natuurlijk prachtig, maar zelf denk ik dat dat precies is wat er gebeurt met beelden of relikwieën waar ongelimiteerde devotie (of ongebreidelde negativiteit) op los gelaten wordt; zulke voorwerpen worden als het ware opgeladen. En psychometrist kan er een hoop aan aflezen, maar het is ook niet onmogelijk dat er met, of door zo'n voorwerp wonderen gedaan kunnen worden of mensen kunnen genezen, of, in het andere geval, kwaad gedaan kan worden. Elke vorm van magie is gebaseerd op dat principe; wat mij betreft iets om rekening mee te houden.

Geen opmerkingen: