zaterdag 20 februari 2010

DE JINX VAN 26 AUGUSTUS

Dit stukje vond ik in 'Het Toekomstig Leven' van 1907' . Als het allemaal waar is, moet dit wel de meest door toevalligheden achtervolgde man zijn in de geschiedenis van het menschdom...een beklagenswaardigen pechvogel....

De heer David Wilson leeft in zeer bijzondere positie. Niet alleen houdt hij, wat men zou kunnen noemen, het record voor ongelukken, maar ook dat van een samentreffen daarvan. Het merkwaardigste is echter, dat zij steeds voorvallen op den zelfden dag van het jaar.
Hij werd geboren te Banwen Mountains bij Glyneath in Wales in 1846 en is steenkool-mijnwerker van beroep.
Op 26 Aug. 1857, tien jaar oud, brak hij den voorvinger der rechterhand.
Toen hij 12 jaar oud was, op 26 Aug. 1859, viel hij van het paard en brak zijn linkerbeen onder de knie. Op 26 Aug. van het volgend jaar brak hij beide beenderen van zijn linker onderarm, terwijl hij struikelde en op een steen terechtkwam. Op 26 Aug. van het volgend jaar, toen hij dus 14 was, brak hij opnieuw zijn linkerbeen boven den enkel. Zijn voet was tusschen een stang gekomen en hij viel voorover. Het volgende jaar, op 26 Aug., brak hij beide beenen; het rechter was dermate gekwetst, dat het moest worden afgezet. Dit ongeluk gebeurde onder den grond, tengevolge van een duw van een paard, dat door een kolentram werd aangereden. Hij had dus 5 breuken in 5 jaren, waarvan hij de laatste 4 in opeenvolgende jaren had opgedaan.

Allen geschiedden op 26 Aug.
Daarna kwam hij tot de overtuiging, dat er eenig verband moest bestaan tusschen den datum en de ongelukken en hij besloot voortaan op die dag vrij te nemen. Aldus geschiedde 28 achtereenvolgende jaren. In 1890 echter vergat hij dien datum, en ging als gewoon aan het werk. Het resultaat was dat hij zijn overblijvend (linker) been, thans voor de vierde maal brak. Dit werd veroorzaakt door het instorten van een gedeelte van het dak van een tunnel, terwijl hij aan het werk was in de Risca-mijn. De heer W. is een stevig gebouwd man, sedert 25 jaar geheelonthouder.

uit 'The Strand Magazine' Jan. 1907, overgenomen in 'Het Toekomstig Leven', febr 1907

Geen opmerkingen: