dinsdag 23 februari 2010

DOORZICHTIG

In de Haagsche Courant van 10 Juli 1899 verscheen het volgende verslag van een 'Newyorker briefschrijver', dat werd overgenomen in Het Toekomstig Leven van 1899
Dit bericht is daarom de moeite waard, omdat er met enige regelmaat jongeren in het nieuws komen die claimen 'röntgenogen' te bezitten. Natuurlijk hebben die claims een kort leven, niet omdat ze allemaal bogus zijn maar omdat men zijn huiswerk niet gedaan heeft. Daarom wordt ieder geval apart be- en veroordeeld en blijft het patroon verborgen.

Een greep uit de schatkamer van het verleden...

Het zoontje van een dokter in Massachussetts heeft een der wonderlijkste eigenschappen getoond, die nog ooit onder de oogen der geneeskundigen gekomen zijn. De vader is een betrouwbaar man, een hardwerkende dorpsdokter en geniet een goeden naam, zoodat aan bedriegerij niet gedacht wordt. De dokter nam dikwijls proeven met hypnose, voornamelijk op zijn twee zoontjes, 9 en 11 jaar oud. Op zekeren dag riep de oudste, in hypnotischen staat: "Papa ik kan uw beenderen zien". Bij zorgvuldig onderzoek bleek, dat hij door vaste lichamen heen zag, en dus het skelet en alle inwendige deelen van het lichaam kon zien, al was de persoon, die hij vóór zich had, ook nog zoo dik gekleed.
Hij weet niets van anatomie, en beschreef toch alles wat hij zag, op zijn onwetenschappelijke manier, hetgeen aan zijne beweringen groote waarde geeft. Het overtuigendste bewijs van zijn "X-stralige helderziendheid" gaf hij, toen een geheel vreemde bezoeker zich ter zijner beschikking stelde. Deze had een gebrek aan den elleboog, alleen aan hemzelven en zijn dokter bekend en niet zichtbaar, als de arm bedekt was. De knaap werd gehypnotiseerd en beschreef nauwkeurig het verschil in de twee armen van den bezoeker, juist als de X-straal het een maand tevoren had aangetoond. Zijn helderziendheid is meer waard dan de X-stralen, daar deze slechts een schaduw op het doek werpen, terwijl de jongen duidelijk de kleuren ziet. Indien de proeven, die de vader soms met deze buitengewone gave van zijn zoon neemt, langer dan een half uur duren, klaagt de knaap over vermoeienis, zoodat de grootste omzichtigheid in acht genomen wordt. Er worden geen pogingen gedaan, om ruchtbaarheid aan het verschijnsel te geven of er geld mee te maken; en dat moet ongeloovigen des te meer overtuigen, dat er geen bedriegerij bij in het spel is.

Geen opmerkingen: