dinsdag 16 februari 2010

JUPITER

Iedereen is bekend met het feit dat de planeet Saturnus een prachtig ringenstelsel heeft dat het uiterlijk van dit reusachtige hemellichaam uniek maakt en herkenbaar. Kort geleden kwam Saturnus weer in het nieuws vanwege de ontdekking van een nieuwe ring om zijn toch al rijkversierde bol.
Dat ook Jupiter, de grootste planeet van ons zonnenstelsel ringen heeft is veel minder bekend.

Die ringen werden dan ook pas in 1979 ontdekt door de Voyager 1.
Of niet?
O ja, de ringen zijn er, reken maar. Een stuk minder duidelijk en opvallend dan die van Saturnus en daardoor ook vanaf de aarde niet te zien.
Maar in dit geval was het geen telescoop of ruimtesonde die de ringen het eerst vond, maar de psychisch begaafde Ingo Swann, die in 1973, 6 jaar voor de Voyager 1, de ringen 'zag' tijdens een gecontroleerd Remote Viewing project.

Remote Viewing (RV) werkt min of meer als een menselijke variatie op GPS: een begaafde psychic krijgt niets anders dan coördinaten, en vertaalt zijn impressies van die plek in woorden en tekeningen.
Het door de Amerikaanse CIA en het leger gesponsorde Remote Viewing Programma draaide tussen 1972 en 1988, en was bedoeld om tijdens de Koude Oorlog met spionage-op-afstand te experimenteren.
Begaafde helderzienden werden gerecruteerd, waaronder Ingo Swann en Joseph McMoneagle, beiden nu nog heel actief op het gebied van bewustzijnsonderzoek. Het project werd uitgevoerd aan het Stanford Reseach Institute in Menlo Park, Californië, onder leiding van de physici Hal Puthoff en Russell Targ, en met medewerking van nog 40 andere wetenschappers.
Zoals helaas gebruikelijk in de USA, was een groot deel van de uitkomsten 'classified' - geheim.
Toch werd het rapport van dit RV experiment voor wetenschappers niet verborgen gehouden, en ook werd het gestuurd naar sceptische organisaties, waarvan sommigen het weigerden te ontvangen!
Het initiatief tot dit experiment kwam van Swann zelf, die wilde zien hoever zijn talenten reikten. Jupiter was een goed object, omdat in 1973 , negen maanden na het experiment de Pioneer 1 langs de planeet vloog en een jaar later de Pioneer 11 er in de buurt kwam. Geen van beide sondes ontdekten de ringen. Dat gebeurde pas in 1979, toen de Voyager 1 beelden van het ringsysteem naar de aarde zond. Twee jaar eerder, in 1977 publiceerden Puthoff en Targ het boek Mind Reach (in't Nederlands vertaald in 'Zien met de Geest'), waarin het experiment werd beschreven.
Ingo Swann, naast psychic ook een begaafd kunstenaar, heeft een uitgebreide website: http://www.biomindsuperpowers.com/

Geen opmerkingen: