donderdag 25 februari 2010

MUZIKAAL WONDERKIND

Een berichtje uit het verleden....
uit Het Toekomstig Leven van juli 1900

Fragment uit een verhaal over muzikale wonderkinderen en daaraan gekoppeld de veronderstelling dat hun talent een overblijfsel is uit een vorig leven, hier een komisch fragment over een Spaans jongetje, Pepito Arriola, dat al vanaf zijn tweede jaar alles speelde wat hij hoorde. Op drie-jarige leeftijd gaf hij in het openbaar pianoconcerten.


Evenals Mozart verschijnt de kleine Pepito aan het hof, en wordt hij overladen met liefkozingen en geschenken van de grooten der aarde. Naar aanleiding van een concert, waarop de kleine virtuoos de inwoners van Madrid verrukt had, wenschte de koningin van Spanje hem te zien en liet zij hem uitnoodigen voor een feest aan het hof. De kleine Pepito kreeg volop koek, suikergoed en confituren. Vervolgens plaatste men hem aan de piano en speelde hij eenige stukken, op eene wijze, die deed vergeten dat het een kind was. Maar een klein ongelukje herinnerde de omstanders aan den leeftijd van den concertgever.
Van de tabouret komende, verloor hij zijn broekje. De familie werd verlegen, maar de koningin kwam glimlachend hem te hulp en bracht met moederlijke teederheid zelve zijn kleeding in orde.

De geschiedenis vermeldt niet, dat Mozart ooit iets dergelijks is overkomen.

Geen opmerkingen: