donderdag 18 februari 2010

HET BROOKLYN ENIGMA

De verbijsterende fenomenen van Mollie Fancher, een slapend meisje met verschillende persoonlijkheden.
Bron: Fortean Times 1992

Geboren in Brooklyn in 1848, was Mollie een kind dat leed aan zenuwkwalen. Kort na haar 17de verjaardag in 1866, kreeg ze kort na elkaar twee ongelukken.
De resterende 30 jaar van haar leven bracht ze door in bed, in het huis van haar tante in Brooklyn.
De eerste 9 jaar van haar ziekte lag Mollie in coma, of in trance (niemand wist precies wat het was), terwijl ze op haar verlamde rechterkant lag, haar benen in een vreemde houding onder haar. In die 9 jaar hielden haar lichaamsfuncties zo goed als op; ze nam nauwelijks of geen voedsel en 's nachts had ze stuiptrekkingen.
Haar lichaamstemperatuur was veel te laag, en alleen in de buurt van haar hart was er iets van warmte en een zwakke hartslag waarneembaar.
Terwijl Mollie sliep, werd haar lichaam bestuurd door 4 uitgesproken persoonlijkheden die het stoffelijke voertuig van Mollie overstegen. Hoewel Mollie practisch blind was en verlamd, gebruikten die entiteiten haar handen om prachtig borduurwerk te maken. Dat deed ze in een merkwaardige houding: ze hield het werk boven en achter haar hoofd, buiten het normale gezichtveld. Elk van haar persoonlijkheden had een ander handschrift.
Mollie's ogen waren beschadigd door jaren van niet knipperen en staren, maar ze zag beter dan gewone stervelingen. Op de een of andere manier kon ze perfect in het donker zien en boeken lezen die onder haar kussen gelegd waren. Ze 'zag' iedere ruimte van het huis en kon steeds de locatie van verloren voorwerpen ontdekken. Ook scènes op afstand kon ze beschrijven.
Mollie verklaarde bijbelteksten voor omstanders en vrienden en ze zei "ik ben met vrienden in hemelse plaatsen" tijdens de uren dat haar andere persoonlijkheden haar uit haar lichaam dreven.



Toen haar naam en faam zich verspreidden kwamen er steeds meer wetenschappers en kerkdienaren om haar te testen. Velen kregen te horen dat ze beter konden gaan. Mollie wilde niemand zien behalve haar directe omgeving en goede vrienden, waarvan enkelen waardevolle verslagen maakten van de vreemde fenomenen die ze waarnamen.
Mollie, of liever haar andere persoonlijkheden, kwamen door iedere test.

Ongetwijfeld zou Mollie's geval tegenwoordig in een ander licht worden gezien. Haar kwalen hebben kenmerken van hysterische fenomenen, en haar blindheid en verlamming kan een psychosomatische oorsprong hebben gehad. Maar als dat zo geweest is, dan is daarmee niet alles verklaard. Mollie beschikte over imposante psi talenten, en daarvan is gedetailleerd bewijs bewaard gebleven.

Geen opmerkingen: