maandag 15 februari 2010

CORA

In de geschiedenis van het Spiritualisme komen we zoveel kleurrijke figuren tegen dat we van de ene verbazing in de andere kunnen blijven vallen.
Iemand om nooit meer te vergeten is het tienermeisje Cora, die de geschiedenis inging als respectievelijk Cora Scott, Cora Hatch, CoraTappan en Cora L.V. Richmond. De laatste naam is het bekendst omdat haar boeken onder die naam zijn verschenen.

Cora Scott werd geboren in 1840 in Cuba, New York.
Al op haar 11de begon haar mediamieke carrière. De eerste inmenging van de andere kant kwam terwijl ze huiswerk zat te maken. Ze viel in slaap, dacht ze, en bij het wakkerworden was haar leitje volgeschreven met een onbekende tekst. Een paar dagen later gebeurde dat nog eens.
Cora's ouders hadden geen bindingen met een kerk, en daarom konden ze Cora's merkwaardige uitingen accepteren zoals ze kwamen. Cora ontving berichten van familie en vrienden die er al een tijd niet meer waren, en plichtsgetrouw voorzag haar moeder haar van een lei als de geest over haar kwam.
Haar ontwikkeling ging snel. Korte tijd na haar eerste automatisch schrift begon Cora in trance te spreken met een lage stem. Al gauw sprak ze in het openbaar, en op haar 15de trad ze op voor een groot gehoor, met spirituele lezingen. Bij die gelegenheid spraken 12 geesten door haar mond over wetenschappelijke, filosofische, historische en politieke onderwerpen; onderwerpen die doorgaans niet binnen het normale bereik van een puber liggen.
Commissies van wetenschappers en betweters werden gevormd om het kind het vuur na aan de schenen te leggen en haar bedrog aan de kaak te stellen, maar hoe moeilijk en verwarrend hun vragen ook bedoeld waren, Cora had er geen moeite mee. Menig wetenschapper had het zelf niet beter kunnen doen, en moest zijn nederlaag erkennen.
Intussen reisde Cora heel wat af, overal met hetzelfde resultaat. Geen wonder dat haar roem haar vooruitsnelde.
Op haar 16de kwam haar eerste bundel met poëzie uit. Naar aanleiding daarvan werd ze gevraagd door de dichter Henry Wadsworth Longfellow (1807-1882), die mediamiek zijn beroemde gedicht 'The Song of Hiawatha' had ontvangen, te helpen met de laatste strofen die hij niet goed op papier kreeg. Met Cora's hulp kon hij het gedicht dat zijn naam voor eeuwig vestigde afmaken.


Haar eerste trip naar Engeland maakte Cora pas in 1873, waar intussen al veel aandacht aan haar besteed was door o.a. Emma Hardinge Britten, een beroemd medium en geschiedschrijfster van het Spiritualisme. Ze werd er met open armen ontvangen.
Cora's eerste lezing, getiteld 'De Link tussen Wetenschap en Spiritualisme', ontketende een storm van opwinding. Alle belangrijke Spiritualisten uit die tijd waren onder haar gehoor.
Cora bleef twee jaar in Engeland. Toen een dominee haar eens beschuldigde dat ze alle lezingen uit haar hoofd leerde, liet ze de aanvaller zelf een thema kiezen, en de man koos een ingewikkeld onderwerp over de relatie tussen de optische zenuw, de retina en de hersens. Geen probleem voor Cora. Het publiek ging uit z'n dak, en dominee blies haastig de aftocht.
Tot haar dood in 1923 in Chicago gaf Cora naar schatting 2.500 lezingen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daarnaast schreef ze een aantal boeken en was ze pastor van de First Spiritualist Society of Chicago, waar ze ook een hoop werk aan had. Alsof het niet opkon had Cora bijzondere talenten als healer en maakte ze veelvuldig astrale reizen, waar ze ook een boek aan wijdde: "My Experiences while out of my Body"
Haar boeken zijn allemaal vele malen herdrukt en nog steeds te krijgen.

Geen opmerkingen: