woensdag 24 februari 2010

WAT EEN ZEGEN!!

Dit is een hoogstmerkwaardig verhaal, oorspronkelijk uit het Engelse blad 'Light' , over de zegeningen van twee pausen, die, afgaande op het artikel, eerder het boze oog dan een heilig hart aanwendden. Al lezend kunnen we slechts betreuren dat Hitler en andere dictators nooit de zegen van de Paus hebben ontvangen.
De redactie van Het Toekomstig Leven tekent protest aan tegen het tendentieuze stuk, hoewel ze de historische gebeurtenissen niet ontkent. Het is een prachtig verhaal, en daarom toch maar een paar fragmenten, uit het jaar 1900.


Vrome Roomsch-Catholieken reizen naar Italie om den zegen van den Paus te verwerven.Toch zijn er menschen die beweren, dat deze 'zegen' altijd ongeluk aanbrengt, terwijl anderen daarentegen van oordeel zijn, dat die meening eene grote zonde is.

Eene korte herinnering van feiten kan misschien strekken, om het punt in geschil op te helderen.
In 1860 gaf de Paus zijn 'bijzondere zegen' aan Frans II, koning van Napels. Drie maanden later was de eenvoudige verschijning van Garibaldi in die hoofdstad voldoende om den koning te verjagen en te doen onttronen.
Generaal Boulanger verwierf zich in 1870 de 'bijzondere zegen' van den Paus, maar was binnen drie maanden daarna genoodzaakt Frankrijk te ontvluchten en eindigde zijn leven door zelfmoord.
Keizer Maximiliaan, broer van Franz Jozef van Oostenrijk, verkreeg voor zich zelven en zijne vrouw den Pauselijken 'zegen' in 1864.
Drie jaren later werd zijn tocht naar Mexico, gevolgd door zijne gevangenschap en veroordeling tot den dood door een krijgsraad en zijne executie, terwijl zijne gemalin, de ongelukkige keizerin Charlotte, haar verstand geheel verloor.
In 1870 zond de Paus zijn 'zegen' aan de zusters van Barmhartigheid, die naar Zuid Amerika op reis gingen. Veertien dagen later zonk het schip, waarop zij zich bevonden, en niet ééne zuster werd gered.
Het schip 'The Floating Palace' beliep een storm en zonk midden in de Atlantische oceaan, drie dagen nadat de Paus zijn 'zegen' er over had uitgesproken.
In 1897 brak de groote brand uit van de Bazar de la Charité te Parijs, terwijl in de straten de tijding weergalmde dat de Pauselijke 'zegen' er aan geschonken was.
Keizerin Elisabeth van Oostenrijk werd doodgestoken door Lucchini, kort nadat zij van Leo XIII zijn 'zegen' had ontvangen.
Dit zijn goed bewezen feiten uit het leven der beide laatste Pausen: Pius IX en Leo XIII.
Hoevele dergelijke zouden er nog te vinden zijn in de geschiedenis der vroegere Pausen als men er naar zocht!
Tot zover Het Toekomstig Leven van 1900.
Doet de vraag rijzen naar de zegen-effecten van modernere pausen.....

Geen opmerkingen: