donderdag 25 februari 2010

BLIKSEM

uit: 'Vital Signs', het blad van IANDS, december 2008

Tony Cicoria was in 1994 een succesvol chirurg van 42 jaar, practiserend in New York.
Terwijl hij aan de telefoon stond, werd hij door de bliksem getroffen en 10 meter weggeslingerd.
Hij had een bijna dood ervaring, en zag ook zijn lichaam van boven, terwijl ambulancebroeders hem in leven probeerden te houden.
Na 14 dagen ziekenhuis en wonderbaarlijk weinig schade mocht hij naar huis, en hij pakte zijn leven als chirurg weer op.
Na ongeveer een maand kreeg Tony opeens een enorme drang om naar pianomuziek te luisteren. Hij werd verliefd op Chopin. In een droom hoorde hij muziek in z'n hoofd en hij begon te componeren, na eerst te hebben leren notenlezen, en pianoles te nemen. Daarnaast werd hij heel spiritueel, en verdiepte hij zich in de Bijna Dood Ervaringen ervaringen van anderen, en wat wetenschappers daarover hebben geschreven.
In 2006 kwam hij in contact met Oliver Sacks, de beroemde neuroloog die hem onderzocht en stimuleerde zijn nieuw verworven talenten te ontwikkelen. Intussen heeft Cocoria zijn 'Lightning Sonate' , zijn eerste stuk muziek dat hem jaren door het hoofd speelde, voor publiek uitgevoerd.
Sacks denkt dat de bliksem de neurologische structuur van Cicoria's hersens ingrijpend heeft veranderd. Hij wijdt een hoofdstuk aan Cicora in zijn meest recente boek 'Musicophilia'.
In een interview voor IANDS, de amerikaanse organisatie voor mensen met een Bijna Dood Ervaring, zegt Cicora:
"Een ding waar ik absoluut zeker van ben: dingen gebeuren met een reden. God knipoogt."

Meer over Cicora op internet.

Geen opmerkingen: