vrijdag 19 februari 2010

OVER BRAZILIE

Een tijdje geleden kreeg ik van de Nederlandse Raad voor het Spiritisme een DVD toegestuurd over Divaldo Pareira Franco, een beroemd Braziliaans medium dat een enkele keer ook naar Nederland komt om een lezing te geven.
Divaldo is in de tachtig maar schijnt de 120 makkelijk te kunnen halen.
In de film vertellen tijdgenoten over hem. Een anecdote is de moeite van het doorvertellen waard, al was het alleen maar om ons weer eens te laten zien hoe wonderlijk de wereld van sommige mediums eruitziet...
Op een dag hing Divaldo, zoals dat in Brazilië gebruikelijk is, aan de buitenkant van de bus, omdat er in de bus geen plaats meer was. Toen de conducteur hem vroeg waarom hij niet in de bus ging zitten, want die was toch helemaal leeg - begreep Divaldo dat de mensen die hij zag niet meer van deze wereld waren. Hij ging naar binnen en vroeg beleefd aan een passagier om een plaatsje voor hem te maken. De geest schoof gewillig een eindje op.
Een leven vol misverstanden, en vol prachtige gebeurtenissen.
Het is jammer dat het rijke, miljoenen aanhangers tellende Braziliaanse Spiritisme, gebaseerd op de leer van Allan Kardec (1804-1869) zo weinig bekend is in onze streken.

Divaldo Franco richtte een scholing en opleidingscentrum op, Mansão do Caminho, dat vele duizenden wezen in de loop der jaren een liefdevolle jeugd en een toekomst heeft gegeven. In een land als Brazilië, met de enorme tegenstellingen tussen arm en rijk, geen geringe opgave. Zeker als je bedenkt dat de almachtige Rooms-katholieke kerk het Spiritisme liefst als een duivels tijdverdrijf blijft beschouwen.
Kardec Spiritisme is onlosmakelijk gekoppeld aan Christelijke naastenliefde. Vanuit die inspiratie worden talloze humanitaire projecten door Spiritisten opgezet. Die kan men financieel steunen, maar voor bewezen diensten wordt principieel geen geld gevraagd.
Divaldo Franco reist de wereld af om het Spiritisme en vooral de humanitaire kant ervan ook in andere landen handen en voeten te geven.
Naast zijn humanitaire werk is Divaldo actief als medium, en heeft hij honderden boeken 'gepsychografeerd' (geschreven onder invloed van de geestenwereld). De humanitaire projecten worden deels uit de opbrengst van die boeken gefinancierd.
Divaldo staat in een lange traditie van channel-mediums, waarvan 'Chico' Xavier de bekendste is. Brazilië is daarin uniek in de wereld. Het valt te betreuren dat Portugees geen wereldtaal is, en dat we dus afhankelijk zijn van zeer spaarzame Engelse vertalingen van de vele boeken en het interessante materiaal dat Kardec Spiritisten hebben geschreven.

Geen opmerkingen: