maandag 15 februari 2010

ANDY LAKEY EN DE ENGELEN

Het verhaal van de Amerikaan Andy Lakey is even wonderlijk als zijn kunst.
Geboren in Frankrijk in 1959, draaide zijn volwassen leven voornamelijk om de verkoop van auto's en het gebruik van drugs. Niets wees in de richting van een bijzondere spirituele ontwikkeling, eerder het tegendeel.
Tot hij op oudejaarsavond 1986 een overdosis cocaïne spoot. Terwijl de grond begon te tollen, bad hij om behoud van zijn leven: "God, als u mij spaart, dan zal ik nooit meer drugs gebruiken, en iets doen voor de mensheid. "
Tijdens de daarop volgende Bijna Dood Ervaring werd hij volgens zijn zeggen door zeven engelen gered. Maar de hemelse interventie zou hem aan zijn woord houden. Lakey begon obsessief te tekenen wat hij tijdens de BDE gezien had.
Artistiek had hij geen enkele kennis of ervaring.
In 1989 zei hij zijn goedbetaalde baan vaarwel, haalde z'n spaargeld van de bank en kocht een flinke hoeveelheid verf en doeken. Maar alles leek te mislukken; de verf hield niet, en zijn visioen liet zich niet vastleggen.
Tot die ochtend in 1990, toen hij in z'n studio werd verrast door een wonderlijk bezoek van drie engelen.
Zij wezen hem erop dat hij gespaard was omdat hij een missie te vervullen had: in het jaar 2000 moest hij 2000 individuele schilderijen van engelen hebben gemaakt.
"Maar ik kan helemaal niet schilderen", protesteerde Lakey.
"Laat dat maar aan ons over", zeiden de engelen, en kort daarop gooide Lakey 'per ongeluk' twee soorten acrylverf door elkaar. Zo ontstond er een pasta die perfect hield op het canvas: een soort voelverf, waardoor zijn schilderijen een heel eigen en herkenbaar karakter kregen, en ook door blinden met hun vingers kunnen worden 'gezien'.
Enkele maanden later opende Lakey een galerie, en de bestellingen stroomden binnen. Paus Johannes Paulus II kreeg de eerste van de Angel-serie van 2000 engelen. Film-, pop- en andere sterren volgden, en veel vorstenhuizen bezitten nu een echte Lakey.
Hij gaf ook schilderijen weg, en 30% van de opbrengst gaat naar charitatieve doelen. Maar het wonderlijkste is dat zijn merkwaardige schilderijen, met steeds dezelfde tot een minimale vorm gereduceerde engelen in eindeloze variaties, veel méér schijnen te zijn dan verf op doek.
Er gebeuren wonderlijke dingen in de levens van mensen die een van Lakey's engelen bezitten, maar ook bij degenen die er naar kijken, of er mee in contact komen. Wonderen van geloof, licht en vertrouwen.
Soms een visioen. Levens worden aangeraakt en veranderd. Er zijn berichten van mensen die genezen. De engelen schijnen iets van hun spirit in elk van de schilderijen te leggen.
2000 maal zegen.

Lakey zelf blijft er eenvoudig onder.
Het jaar 2000 is voorbij, en zijn opdracht is vervuld.
De eer is aan de engelen.
Als kunstenaar heeft Lakey zich verder ontwikkeld en hoewel hij nog dezelfde techniek gebruikt, schildert hij nu ook andere onderwerpen, waarmee hij wereldwijd exposeert.
Wie wil kan behalve een schilderij ook een zilveren engeltje als ring of hanger, of een engelenhorloge aanschaffen.
En wie van ons heeft er nou niet zo nu en dan een engel nodig.

Geen opmerkingen: