zondag 21 februari 2010

FINSE MAGIE

In een boekje over oude en hedendaagse Finse magie vond ik iets over bloedstelpers, waarvan er in Finland ook in deze tijd nog enkele in het telefoonboek staan.

"Het stelpen van bloed doe je met woorden. Het woord is machtig. De stelper spreekt de juiste woorden en het bloed houdt op met vloeien.
Een typische formule is bijvoorbeeld:

Stop, bloed, wees stil,
sta als een muur
wees als een schutting,
het rode bloed van Christus.

Dat schijnt te werken, blijkbaar, behalve voor mensen voor wie de tijd erop zit. Men kan niet de natuurlijke gang van zake beïnvloeden.
Blood stelpen kan alleen geleerd worden aan iemand die jonger is dan jijzelf. Je mag het niet doen voor de grap, en met menstruatie mag je zeker niet experimenteren (!)"

De jongste stelper is geboren in 1948 en woont in de buurt van Helsinki. Haar zoon is in opleiding, dus het vak zal niet uitsterven. In Finland is magie blijkbaar nog zo levend als wat, en veel ervan is verbonden met de natuur en natuurgeesten. Traditioneel kon men ziekten op vele manieren en op elke plaats oplopen, en dus waren er de meest bizarre middelen om er vanaf te komen.
Nog een paar tips:
Last van constipatie? Neem een buigzame wilgentak en maak er een hoepel van.
Giet daar dan drie maal water doorheen, 2 x rechtsom, 1x linksom. Dat werkt gegarandeerd.

Er staat nog veel meer volkswijsheid in het boek, zoals:

Als een baby voor de eerste keer in bad gaat, gooi dan een zilveren muntje in het badwater. Het kind zal dan mooi worden en heldere ogen krijgen.

Kiespijn? Dan is het te hopen dat je je eerste melkkies hebt bewaard. Door die tegen de pijnlijke kies te houden gaat de kiespijn over.....

De vraag is hoe zulke 'recepten' ontstaan. Ooit moet er iemand op een idee gekomen zijn, en toen het hielp, was er een formule geboren. Onwankelbaar vertrouwen in de effectiviteit is het geheim van hun succes. Veel van deze overleveringen zijn te vergelijken met moderne placebo's: geloof in de werking maakt dat het werkt.

Geen opmerkingen: