dinsdag 23 februari 2010

RABBI NACHMAN EN DE BOMEN

Rabbi Nachman van Breslov (1772-1810), achterkleinzoon van de Baal Shem Tov, de oprichter van het Chassidisme, was een Chassidische rebbe wiens naam verbonden is met mystiek en liefde voor alles wat leeft. Je zou hem een 'millieu rebbe' kunnen noemen.
Voor veel mensen is Nachman een lichtend voorbeeld. Voor zichzelf was hij waarschijnlijk een kwelling.
Hij is zeker een van de meest markante en sympathieke rebbes die het Chassidisme heeft gekend. Liefde en respect voor alle vormen van bestaan kenmerken zijn leer en zijn levenswandel.

Zijn mystieke sprookjes, aan de hand waarvan hij zijn leerlingen onderwees, werden zorgvuldig opgetekend door zijn leerling Nathan en doen nog steeds de ronde. Ze zijn talloze malen in boekvorm uitgegeven en bekommentarieerd. Hier een anecdote:

Rabbi Nachman reisde met een koets naar een volgende plaats waar hij werd verwacht, maar toen het donker begon te worden besloot hij in een herberg te overnachten.
In zijn slaap begon de rabbi zo te schreeuwen dat de hele herberg wakker werd en iedereen aan kwam rennen om te zien wat er aan de hand was.
Eenmaal goed wakker was het eerste wat de rabbi deed een boek pakken dat hij bij zich had. Willekeurig sloeg hij het open, en hij las: "een boom kappen voor z'n tijd is als het doden van een ziel."
Toen vroeg rabbi Nachman de waard of de muren van de herberg waren opgetrokken uit jonge bomen die voor hun tijd waren geveld. Dat beaamde de waard, maar hoe kon de rabbi dat weten?
Rabbi Nachman zei: "De hele nacht heb ik gedroomd dat ik door lichamen werd omgeven van hen die vermoord zijn. Ik was heel bang. Nu weet ik dat het de zielen waren van de bomen die mij riepen."
(naar Howard Schwartz in Gabriël's Palace)

Geen opmerkingen: