woensdag 24 februari 2010

DE GEEST VAN CHARLES FORT

In het kader van deze blog is het misschien handig om wat achtergrondinformatie te geven over twee reuzen in het veld van 'Weird' .
Allereerst is daar Charles Fort (1874-1932), de man die een groot deel van zijn leven doorbracht in de British Museum Library en de New York Public Library, speurend naar berichten die de meeste wetenschappers niet kunnen boeien, maar die daarom des te interessanter zijn.
Fort verzamelde duizenden knipsels uit tijdschriften en kranten vanaf de 19de eeuw, en bracht die samen in vier onderkoeld komische boeken die nu in één band verkrijgbaar zijn: The Complete Works of Charles Fort.
Helaas niet vertaald, en ook niet te vertalen in het Nederlands zonder Fort tekort te doen.
Fort dreef de spot met wetenschappers die overal een oordeel over hebben zonder uit hun luie stoel te komen, en wreef hen de feiten in. Deze wereld is gekker dan we denken. Er gebeuren nou eenmaal veel dingen waar niemand (nog) een verklaring voor heeft, en uit gemakzucht de feiten afwijzen lost die raadsels niet op.
Fort was de luis in de pels van 'scientism' ; quasi-wetenschap die met echte, open wetenschap niets te maken heeft, maar desondanks de scene beheerst, toen, en nu.
Hij was een voortrekker, hoewel hij zichzelf niet zo zag. Nog tijdens zijn leven, in 1931 werd de Amerikaanse 'Fortean Society' (nu International Fortean Organisation, or INFO http://www.forteans.com/ ) opgericht, maar Fort moest daar niets van hebben. Hij was een eigenzinnig mens en een eenpitter. Aanhang beschouwde hij met dezelfde argwaan als het wetenschappelijke establishment.

Velen traden in zijn voetsporen. Het Engelse blad Fortean Times Magazine nam Fort's naam om de inhoud te dekken, maar ook andere bladen zoals bijvoorbeeld het aloude Amerikaanse FATE en het nieuwere Engelse Paranormal Magazine begaven zich op de weg die Fort zo succesrijk was ingeslagen. Fort liet zijn sporen achter in films en boeken, SF en Fantasy.
Over deze uitzonderlijke man zijn meerdere boeken geschreven. Het meest recente en best gedocumenteerde is dat van Jim Steinmeyer: Charles Fort - The Man who Invented the Supernatural (2008)


De interesses van Fort zijn het meest systematisch overgegaan op fysicus en raketspecialist William R. Corliss (1926- ...).
Corliss, nu bejaard en nog steeds niet doende met een computer, heeft een ontzaggelijk stuk werk verricht door op zijn eigen manier al die berichten te verzamelen die Forts gevoel voor absurditeit zo prikkelden.
Corliss deed het anders: hij liet zijn eigen mening achterwege en stelde met zijn vondsten enige tientallen 'Source Books' , 'Catalogs' en 'Handbooks' samen waarin categorisch alle berichten rond bepaalde fenomenen zijn samengebracht. Naslagwerken op onderwerp, geen vermakelijk leesvoer. (▼ mijn eigen volledige verzameling)

Bij Corliss geen ironie: hij is en blijft een wetenschapper die het establishment niet zoekt te bestrijden, ook al doet hij dat in feite wel door zoveel waanzin samen te brengen. Corliss heeft geen hidden agenda, hij verzamelt alleen.
Maar wie de moeite neemt om in zijn boeken te duiken en het getypte lettertje te trotseren komt schatten tegen.
Het mooiste is dat alle weirdness die ons nu onder ogen komt, meestal talrijke precedenten blijkt te hebben in vroeger jaren. En meer dan dat. Het houdt niet op. Duizenden en duizenden berichten uit voornamelijk wetenschappelijke en gespecialiseerde bladen, kleine berichtjes en grotere artikelen van alles wat de wetenschap niet kan verklaren of wat gewoon gezien is en door deskundigen genegeerd.
Op zijn site staan veel artikelen en zijn hele bibliografie. http://www.science-frontiers.com/sourcebk.htm

Als William er niet meer is ...wat moeten we dan beginnen?

Geen opmerkingen: