zondag 14 februari 2010

ABRACADABRA

Hebt u zich wel eens afgevraagd wat het woord 'abacadabra' betekent?
Scheppen 'als God' is een wens die verankerd ligt in de mensheid.
Vroeger gebeurde dat met magie, tegenwoordig in het laboratorium.
In de joodse/bijbelse traditie schiep God de wereld met het Woord.
In de kabbalistische mystiek speelt het woord zowel als de individuele letters van het Hebreeuwse alfabet en hun getalswaarde een belangrijke rol. De overtuiging bestond dat men zou kunnen scheppen als men de juiste lettercombinaties wist te vinden.
Dat vroeg om wijsheid en volharding, want het computertijdperk van eindeloze mogelijkheden was nog niet aan de horizon verschenen. Daarom was de Kabbalah geen gemeengoed zoals tegenwoordig, maar werd met die goddelijke kennis zorgvuldig omgesprongen. Net als in de westerse alchemistische traditie werden diepe waarheden verborgen achter symboliek die maar door enkele ingewijden begrepen konden worden.
Rava, een rabbijn en Talmoedgeleerde uit de 4de eeuw, en hoofd van een academie in Babylonië, was van mening dat "als de rechtvaardigen dat wilden, ze een wereld konden scheppen."
Zelf slaagde hij daar niet in. Toen hij probeerde een 'golem', een kunstmatige mens te scheppen, kon die niet spreken, vertelt de Talmoed. Rava maakte er toen weer klei van.
Abracadabra is voor ons een quasi-magisch woord dat goochelaars graag gebruiken om kinderen wijs te maken dat ze een wonder gaan beleven.
Toch heeft dat woord een diepe en zinvolle betekenis.
Het Hebreeuws, waar het woord Abacadabra zijn oorsprong in vindt, is een taal waarin verschillende woorden en hun betekenis terug te voeren zijn op eenzelfde stamwoord. De 3 letters van stamwoord DBR betekenen spreken. De letters BR' en een stomme letter (Aleph) betekenen scheppen.
'aBRA k'aDaBRa' , betekent: Ik zal scheppen als ik spreek.

Dat is scheppen met het woord. Magisch.
Mooi toch?

Geen opmerkingen: