woensdag 3 maart 2010

VERSCHIJNSEL

Op internet kunnen we met weinig moeite de meest merkwaardige hemelverschijnselen tegenkomen. Wanneer er iets wordt gezien zingt het onmiddellijk rond zoals we weten, en de oorspronkelijke berichtgever of fotograaf is al snel niet meer te traceren.
Vroeger gebeurde er ook het een en ander, maar helaas moeten we't in zulke gevallen uitsluitend van teksten hebben.
In 'The Theosophist' van 1881 vind ik bijvoorbeeld het volgende kritische verslag:

"Niet ver van Warschau deed zich op 14 januari een bijzonder natuurlijk verschijnsel voor.
Routinematig werd het meteen geduid als een religieus 'teken', speciaal gezonden om de Poolse katholieken (afgescheiden Russisch orthodoxe gelovigen natuurlijk uitgezonderd) te waarschuwen voor een buitengewone gebeurtenis.
Wat de aard van die gebeurtenis zou moeten zijn is nog niet meteen duidelijk geworden. Dus, aangezien de opinies over dit raadsel van de Voorzienigheid nog wel even verdeeld zullen wezen, geven we hier gewoon de feiten weer.
Op de dag in kwestie, om ongeveer half drie 's middags, ging de zon in de westelijke hemel schuil achter een massa donkere wolken, en tegelijkertijd vormden zich twee perfecte, gigantische pilaren van licht met een solide aanzien aan beide zijden van de donkere wolkenmassa.
De afstand van elk van de pilaren tot de zon was ongeveer 35° .
Hoe meer de zon in het Westen afdaalde, hoe kleurrijker en doorzichtiger ze werden, terwijl een derde pilaar van een gouden tint zichzelf over de zon projecteerde, daarbij een perfecte driehoek vormend.
Om vier uur bereikte het fenomeen zijn stralend hoogtepunt. Het was niet mogelijk om langer dan een paar seconden te kijken. De lucht was helder, en er was een zachte bries. Het vroor enige graden.
Veel vrouwen wierpen zich op de knieën voor de drie vurige pilaren en bleven de volle anderhalf uur dat het verschijnsel duurde luid biddend, hun borst bekloppend en hun zonden belijdend op de grond liggen, in volle overtuiging dat wat ze zagen de glorie van de Heilige Drieëenheid in eigen persoon was...".

Tot zover de Theosophist.
Een zoektochtje op internet onthult een massa 'sun pillars' waarvan in het plaatje een voorbeeld.
Een merkwaardig optisch verschijnsel waar meteorologen wel een verklaring voor hebben.
Maar nergens zie ik een driehoek. Zulke berichten zijn intrigerend en roepen de vraag op wat die mensen hebben gezien - een vrome verwachting, of werkelijk een eenmalig fenomeen, in de verte verwant aan het hier ook al eens besproken 'zonnewonder'? Hebben de Aliens van 1881 zich misschien laten inspireren door onze mentale beelden?
In deze wereld is alles mogelijk.

Geen opmerkingen: