vrijdag 12 maart 2010

PILAAR AUGUSTA

We zijn in Augusta, in de Amerikaanse staat Georgia.
Daar staat op een straat hoek een pilaartje. ◄ Het mag nauwelijks naam hebben: 3 meter hoog en 60 cm dik. De Augustenaren geloven dat het gevaarlijk is om de pilaar aan te raken. Je kunt er aan dood gaan.
In de 19de eeuw was de pilaar onderdeel van een marktgebouw.
Daar verscheen rond 1875 een man die als een oud-testamentische profeet de verwording te lijf ging, met wapperende haren en veel tamtam. Hier en daar werd hij weggejaagd, en toen hem dat teveel werd voorspelde hij dat de markthallen binnenkort zouden omwaaien en dat alleen die bewuste pilaar over zou blijven. Wie zou proberen de pilaar te verplaatsen kon rekenen op een vroege dood.


En zo geschiedde.
Op 8 februari 1878 werd het bouwsel gegrepen door een tornado en meegesleurd, waarbij enkele slachtoffers vielen. De pilaar stond nog overeind, en werd verplaatst naar een betere plek, maar de mensen die hem verplaatsten lieten het leven, door blikseminslag, hartaanvallen en meer van die ongein.
Het zuiltje bouwde voortvarend aan zijn reputatie van 'spookpilaar' .
Intussen is het ding een bezienswaardigheid en toeristen en inwoners horen geheimzinnig gefluister tussen geesten, en voetstappen van onzichtbaren in de buurt van de pilaar.
De locale politie meldt een ongewoon hoog aantal verkeersongelukken op het kruispunt dat gesierd wordt door de onsympathieke zuil. Zelf werd hij al enkele keren door de bliksem getroffen en een auto is er tegenop geknald.
Maar nog steeds staat hij daar, als teken van ons onvermogen.
Bent u ooit in Augusta: ga kijken, maar hou uw handen op uw rug!

Geen opmerkingen: