maandag 1 maart 2010

BRAND!

Vuur. Wie vreest het niet.
Ooit las ik ergens dat er geen reden is om aan te nemen dat Vuur 'dood' is. De schrijver was van mening dat Vuur aan alle eisen van leven voldoet: het groeit, heeft voedsel nodig, ademt zuurstof in , en schijnt zich soms zelfs intelligent te gedragen.

Er zit wat in die mening.

Dat laatste element, intelligentie, is hier natuurlijk het interessantste.
We weten dat vuur lang niet altijd een duidelijke oorzaak heeft. Of tenminste: een oorzaak die voor ons te achterhalen valt. Zo zijn er zeldzame gevallen van Poltergeist invasies waarbij brandjes oplaaien terwijl niemand ze aansteekt. Griezelig.
Dan zijn er de gevallen van SHC - Spontaneous Human Combustion, die mensen in de fik zet van binnenuit, schijnt het. Plotseling breekt iemand in vlammen uit. Loeiheet. Soms blijft er niet veel over.

En dat terwijl zelfs in een crematorium nog wel wat onverbrand blijft om later uit de resten gevist te worden.
Misschien, denk ik dan, zijn die twee fenomenen verwant: SHC en poltergeist vuur. Wie zal het zeggen.
In het boek uit 1967 van Vincent Gaddis: Mysterious Fires and Lights lees ik over de grote brand die begon in de nacht van 8 oktober 1871 in de Midwest Staten van Amerika.

O.a. Chicago werd volledig in de as gelegd.
De omstandigheden waren beroerd: grote en langdurige droogte en een tornado. Maar dat een deel van de US af zou branden had niemand verwacht. Razende bos en prairybranden in Illinois, Indiana, Iowa, Minnesota, North en South Dakota, Michigan en Wisconsin, waar het grootste verlies aan mensenlevens was. Steden in de as gelegd, ontelbare doden, 100.000 daklozen.
Maar ook de extreme weersomstandigheden konden niet alles verklaren. Het vuur scheen soms spontaan te ontstaan, afstanden overbruggend in een fractie van een seconde. Volgens getuigen leek het uit de hemel te komen. Men heeft het over een 'onverklaarbaar oorverdovend gebrul' , over een 'grote vlam die opschoot aan de westelijke hemel en in vurige tongen neerviel op de stad', over 'draaikolken van vlammen' , over 'een zich openende hemel waar het vuur uit neerdaalde' ...
Iedere brandweerman weet dat vuur je kan verrassen en sneller kan gaan dan je hoopt, maar een vuur van die omvang, in enkele uren tijd...dat is exceptioneel, zou ik denken.
Ergens moet het vuur begonnen zijn. Maar een brandje in een stal aan het begin van die nacht was snel onder controle. Tijdens het nablussen sprong het vuur op in een kerk een paar honderd meter verderop, en toen een huis, en nog een, en nog een, allemaal los van elkaar. Spontaan.
De vlammen lieten niets onverbrand. Harde steen smolt onder onmogelijke temperaturen, een gebouw van 6 verdiepingen was in enkele minuten reddeloos.
Poltergeist? Dat moet er een geweest zijn met een rothumeur.

Een ander merkwaardig vuur schijnt in de tropen voor te komen: het z.g 'Devil's Fire' . Zulke vuurzeeën duiken op maar laten geen sporen na. Hallucineren de waarnemers?
Luitenant Kelly kwam met zijn patrouille zo'n vuur tegen in de jungle tijdens het bestrijden van de Japanners in WWII.
In zijn eigen woorden: "Wat er gebeurde begrijp ik nog steeds niet, maar op dat moment waren we allemaal verstijfd van schrik. Het ene moment kropen we in complete duisternis en het volgende was er een enorm oplaaiend vuur, nog geen 100 voor ons. Niemand durfde een kik te geven, maar we dachten allemaal dat de Japanners ons in de val hadden gelokt. Om 4 uur 's nachts verdween het vuur. De volgende morgen gingen we kijken op die plek, maar er was geen spoor van verbranding te bekennen, alsof het vuur er nooit geweest was."
Zo'n vuur heeft een magische kwaliteit.
Op warme nachten zijn zulke vuren gezien en onderzocht in Afrika en in Zuid Amerika. Geen spoor.
De mogelijke verklaring: fosfor in de grond, radioactieve lagen in de fik gezet, of wat anders. Sla maar een slag.

En dan willen we het over de vuurballen nog niet eens hebben. Bolbliksems hebben een eigen willetje, en zijn tot nu toe niet echt verklaarbaar.

Ze leven langer dan ze zouden moeten, en ze zitten mensen achterna en doden koeien. De schrik van je leven, zo'n ontmoeting.
Dan is er ook een soort die out of nowhere verschijnt en die vliegtuigen laat verongelukken.
Schijnt nog wel eens te gebeuren. Airliners die van het ene moment op het andere in een vuurzee veranderen.
Eh.....
Gaan jullie deze zomer ook op reis naar een verre bestemming?

Geen opmerkingen: