maandag 8 maart 2010

BILLY

Bron: Yonassan Gershom 'Jewish Tales of Reïncarnation' 1999

Billy groeide op in Ohio, waar zijn familie al generaties lang een oude boerderij bezat. De zolder van het huis was dus gevuld met de herinneringen en voorwerpen waar geen prijs meer op werd gesteld, maar die voor een kleine jongen een schatkamer van speelmogelijkheden bood.


Op een dag vond Billy een zakje met vreemde tekens erop. In dat zakje zaten leren riemen met zwarte doosjes aan het eind. Hoewel hij geen idee had wat het was, leek het Billy of het zakje op de een of andere manier 'vertrouwd' was, of het bij hem hoorde. Hij nam zijn ontdekking mee naar beneden en liet het zijn moeder zien. Die wist niet wat het was, maar raadde Billy aan het zakje mee naar school te nemen en het de onderwijzer te vragen.
Maar ook de onderwijzer had geen idee, en evenmin de juffrouw van de bibliotheek.

Vele jaren later, toen Billy een cursus kunstgeschiedenis volgde, zag hij het schilderij van Marc Chagall: 'de biddende jood' . Billy herkende in de afbeelding onmiddellijk de leren riemen en de doosjes die hij ooit op zolder had gevonden. Zodra de bel ging rende hij naar de bibliotheek om informatie te zoeken over het joodse gebed.
Het mysterieuze zakje bevatte 'tefillin' , gebedsriemen, die door orthodoxe joden worden aangelegd tijdens het ochtendgebed.
Maar hoe in's hemelsnaam kwam een set joodse gebedsriemen terecht op de zolder van een familie in Ohio die niets met het jodendom te maken had?
Om dat te ontdekken dook Billy in de familiegeschiedenis, en hij vond dat zijn bet-betovergrootvader een duitse jood was geweest die rond 1850 naar Amerika was vertrokken. Daar had hij zijn geloof laten versloffen en was met een niet-joodse vrouw getrouwd. Hun kinderen waren in het geloof van de vrouw opgevoed, en zo was het jodendom uit de herinnering van de familie verdwenen.
Billy begon zich in het Jodendom te verdiepen en voelde hoe met zijn toenemende kennis ook de oude 'liefde' ontwaakte, en daarmee een verlangen om orthodox joods te worden. Hij is er vast van overtuigd de reïncarnatie te zijn van zijn joodse voorvader.
Billy trouwde met een joodse vrouw, leeft met zijn gezin volgens de oude tradities en woont nu in Jeruzalem.

Geen opmerkingen: