dinsdag 16 maart 2010

RASPUTINS GEEST

Interessant verhaal kwam ik tegen in een boek van parapsycholoog Hereward Carrington (1880-!958): Psychic Oddities. Psychische merkwaardigheden, uit 1952.
Carrington was actief in de eerste helft van de 20ste eeuw. Zijn gevallen zijn dus van lang geleden.
Dit verhaal begint met een séance ten huize van enkele leden van de American Society for Psychical Research, de ASPR. Aanwezig is o.a een Majoor R.T.M. Scott met zijn vrouw, een schrijver en onderzoeker van paranormale verschijnselen.
Op een gegeven moment kwam er tijdens die bewuste séance een geest door die verklaarde Rasputin (1869-1916) te zijn.
Rasputin liet weten dat hij via de majoor zijn levensverhaal wilde schrijven, maar dan vooral dat van zijn vroege jeugd, want zijn latere jaren aan het hof van Tsaar Nikolas II zijn bekend genoeg en vele malen beschreven.
Majoor Scott stemde toe, maar vroeg om een tegenprestatie: Rasputin zou hem van zijn doofheid moeten verlossen. De majoor hoorde slecht aan beide oren, ten gevolge van shell-shock tijdens de 1ste Wereldoorlog.
Rasputin beloofde de oren van de majoor te openen.
Maar majoor Scott vergat die séance min of meer, er van uitgaand dat het om een geest ging die een loopje met hem had genomen.
Op aandringen van zijn vrouw ging hij desondanks die avond achter de schrijfmachine zitten, en toen hij zijn vingers op het toetsenboord plaatste ontstond als vanzelf de zin: "In een klein dorp aan de kust van de Caspische zee werd een jongen geboren."

De volgende zinnen kwamen als vanzelf, en in korte tijd had Scott het eerste hoofdstuk voltooid. Hij las het zijn vrouw voor, die vond dat hij nog nooit zoiets goeds geschreven had.
In 1931 verscheen "The Mad Monk" , resultaat van weken koortsachtig schrijven, in een lichte trance.
Ik wist eraan te komen, en het boek leest als een trein en is bijzonder goed geschreven. Of het historisch is lijkt erg onwaarschijnlijk, omdat er sinds het schrijven van het boek nieuwe documenten over Rasputin's jeugd boven water zijn gekomen waarvan de inhoud niet klopt met de feiten in het boek. Maar zulke gevallen roepen vaker meer vragen op dan ze kunnen beantwoorden.
Hoe dan ook, Scott had het eind niet voorzien, en het verhaal liep dan ook anders af dan hij gedacht had.
En Rasputin? Hield hij ook woord?
Ja, de majoor werd van zijn doofheid genezen. Na verloop van tijd werd zijn gehoor weer minder, maar het bleef veel beter dan het in jaren geweest was.....

Geen opmerkingen: