dinsdag 9 maart 2010

ORBS - IEMAND EEN IDEE?

Steeds vaker verschijnen lichtbollen, of liever 'orbs' op onze digitale foto's.
En steeds meer mensen schrijven erover op internet, en er zijn een aantal goede boeken over verschenen.
Dikwijls zijn er ook meningsverschillen. Orbs worden nuchter afgedaan met een prozaïsche verklaring, of juist met een hele spirituele. De waarheid ligt waarschijnlijk in het midden, want de ene orb is de andere niet, en het is vaak moeilijk om zekerheid te krijgen over de oorsprong van het fenomeen.
Een vaak vermeld punt is dat orbs alleen met flits optreden. Dat is absoluut onwaar; ook zonder flits worden orbs gefotografeerd, zoals die op het plaatje. Die prachtige orbfoto werd gemaakt door een vriendin van mij op klaarlichte dag, op de Galapagos eilanden.
Ook is het geen uitsluitend digitaal fenomeen: met een analoge camera worden ook orbs en andere lichtverschijnselen vastgelegd.

Bij het denken over zulke bijzondere fenomenen is het altijd goed om niet alleen naar het heden te kijken. Pas als je ook de historie erbij betrekt wordt er een patroon zichtbaar.
Wie zich verdiept in de geschiedenis van de parapsychologie en het spiritisme komt voortdurend lichtverschijnselen tegen, gerelateerd aan mediamieke verschijnselen. Veel mediums produceerden lichtverschijnselen, en orbs waren vaak het eerste begin van een materialisatie.
Lichten die onverklaarbaar zijn komen sinds jaar en dag voor op vele plaatsen in de wereld. Sommigen zijn in verband te brengen met moerasgas, of spanningen in de aardkorst. Maar de meeste lichten verschijnen sinds jaar en dag op dezelfde plekken, en we weten niet waarom of waardoor.
Mensen die graancirkels maken worden vaak gevolgd door orbs, en er zijn getuigeverklaringen en filmopnamen van orbs die graancirkels lijken te maken. De gebruikelijke 'stofjes' of 'waterdruppels' theorie is dus hoe dan ook onvoldoende om alle orb-achtigen te verklaren.

Laten we eens een paar theorieën die genoemd worden als verklaring op een rijtje zetten. Wat zijn de mogelijkheden?

1. Energie van geesten die op deze manier hun aanwezigheid laten zien. Zulke lichtverschijnselen waren, en zijn waarschijnlijk nog steeds, met het blote oog te zien, en kunnen behalve bollen ook andere vormen aannemen.

2. De essentie van een geest. De orb is de ziel zelf, die in onze dimensie alleen kan verschijnen als een bal van energie. Zulke orbs zijn meestal niet met het blote oog waarneembaar, maar kunnen op foto's verschijnen.
Dieren zien ze soms wel.

3. Energie die afkomstig is van levenden, en door geesten wordt gebruikt om zich te manifesteren.

4. Energie uit een andere dimensie die een kijkje komt nemen in ons gebied.
Een soort verkennings-orbs dus.

5. Energie die niet van de geestenwereld afkomstig is maar als verkenning wordt gebruikt door UFO's.
Zulke orbs hebben niets met mensen te maken, maar gedragen zich schijnbaar bewust.
Mogelijk dat de orbs die vaak bij graancirkels gezien worden van deze orde zijn.

6. Natuurwezens.

7. Levende bewoners van onze dampkring die naar believen het zichtbare spectrum binnengaan.
Biologische UFOs zou je ze kunnen noemen. Infrarood fotografie kan hun bestaan soms vastleggen.

8. Energie die te maken heeft met geologische processen (moerasgas, aardbevingen), en dus een natuurlijke oorsprong hebben.

9. Energie die is achtergebleven op plekken waar ingrijpende gebeurtenissen hebben plaatsgevonden, of energie die gebonden is aan krachtplekken zoals bv. steencirkels.

10. Stofdeeltjes, waterdamp, rook, lensreflecties, gebreken aan de camera.

Wat denken jullie????
Een recent Nederlands boek over Orbs met heel veel foto's is dat van Ed Vos: Orbs en andere Lichtfenomenen.

Geen opmerkingen: