donderdag 18 maart 2010

LAMA

In het Tibetaanse Boeddhisme wordt de incarnatie van een gestorven leider gezocht door een aantal monniken die daarvoor desnoods de hele wereld over gaan. Zo wordt de volgende Dalai Lama en de Panchen Lama gekozen uit enkele mogelijke kinderkandidaten. Een bijzonder proces, maar wel een die een kind al vroeg bij zijn familie weghaalt om hem klaar te stomen voor een ongewoon leven. Zo ook in het volgende actuele geval:

Osel Hita Torres werd in 1985 geboren als de 4de zoon van een Spaanse familie, aanhangers van Lama Yeshe, de stichter van de FPMT, de Foundation for the Preservation of the Mahayana Tradition.
Nauwelijks een jaar oud werd hij door monniken herkend als mogelijke kandidaat en gekozen uit 9 andere kinderen De Dalai Lama bevestigde in 1986 zijn status als volgende incarnatie van Lama Yeshe.
Vanaf dat moment was de jongen 'Lama Tenzin Osel Rimpoche' , en een jongen voor wie een normaal leven er niet meer inzat.
Maar Osel kwam terug.
Zelf zegt hij: "Sommige mensen denken dat ik, omdat ik Lama Yeshe's incarnatie ben, ook precies zo ben als Lama Yeshe. Maar dat is niet waar. De wereld verandert, en het Tibetaanse Boeddhisme verandert."
Osel ziet zichzelf nog steeds als iemand met een opdracht, maar een heel andere; hij is teruggegaan naar Spanje en heeft daar een opleiding aan de filmacademie met succes afgerond. Hoewel hij geen afstand neemt van zijn Tibetaanse achtergrond en alles wat hij daardoor geleerd heeft, voelt hij het nu als zijn opdracht de wereld met moderne middelen een stukje beter te maken.
Meer over Osel: http://www.fpmt.org/Teachers/Osel/

Geen opmerkingen: