zondag 14 maart 2010

RECEPT

Soms horen we wel eens wat over onderzoek met placebo's, en ik heb er hier ook al eens wat over geschreven.
Er wordt veel onderzoek naar verricht hoe het kan dat 60% van de mensen die een nep-pil krijgen zonder zich daarvan bewust te zijn, daar baat bij hebben. Het geheim zit'm natuurlijk zowel in ons flexibele lichaam als in onze flexibele geest.
Maar dan hebben we wel artsen met toewijding en overtuigingskracht nodig, en daar mag het tegenwoordig nog wel eens aan ontbreken.

Hoe dan ook: het verschijnsel is niet van deze tijd alleen. Dokters in de geschiedenis wisten ook dat de geest een machtige partner is om hun vaak onbeholpen medische vaardigheden te ondersteunen. Ook al beschikten ze niet over would-be pillen, hun persoonlijkheid was minstens zo geneeskrachtig.
Het kan zijn dat de patienten ook wat minder bij de tijd waren.
Uit 'Borderlands' , een spiritistisch tijdschrift uit de 19de eeuw, enkele fragmenten over artsen die wel een heel opvallend soort placebo leverden....:

Patienten met malaria bleken te genezen door ze een stuk papier met het onzinwoord 'FEBRIFUGE' te geven, vergezeld van de instructie om iedere dag een letter van het woord af te knippen.
Dat hielp.

Een patient die een blaar had kreeg een geschreven recept, met de instructie dat middel aan te brengen op de blaar. Ze nam dat letterlijk, en legde het papiertje tegen de pijnlijke plek. Die genas.

Een man die een koliek had kreeg een recept mee en de instructie over enige dagen terug te komen.
Bij de volgende afspraak was hij kerngezond: hij had het recept opgegeten.

De gezondheidszorg kan beslist een stuk goedkoper.

Geen opmerkingen: