zaterdag 20 maart 2010

CHELM VERLICHT DE NACHT

uit Ellen Frankel: The Jewish Spirit
Chelm is een werkelijk bestaand dorp in Polen. In het Oost-Europese Jodendom ontstonden veel verhaaltjes rond de inwoners van dat dorp, die er een heel eigen logica op na hielden. Chelm is daardoor in de joodse literatuur een begrip geworden.
De Wijzen van Chelm zijn niet erg snugger, maar hun oplossingen bezitten een letterlijkheid die ze bijna wijs maakt. Ze leren nooit van hun ervaringen maar blijven creatieve oplossingen bedenken voor de meest gewone problemen. Nog altijd zijn er joodse schrijvers die nieuwe verhaaltjes toevoegen aan het grote bestand: Chelm blijft inspireren.
Hier is een zo'n verhaal:

De Chelmieten hadden het niet zo op de nacht. Als het donker was vielen ze nogal eens en dan braken ze
armen en benen. Op een dag hoorden ze iemand uit Vilna (een Poolse stad) vertellen dat daar de nachten minder donker waren. De gemeente- raad kwam bijeen en brak zich het hoofd.
Tenslotte besloot men te wachten op een maanlichte nacht.
En wat een nacht was dat! De nacht der nachten!
De maan scheen zo prachtig dat het dorp uitliep voor het zegenen van dat prachtige maanlicht.
Toen zagen sommigen hoe de maan werd weerspiegeld in een emmer water, en ze haasten zich om de houten emmer met een deksel af te sluiten en die stevig vast te nagelen.
Zo. De maan kon niet meer ontsnappen.

Maar toen werd het weer donker: nieuwe maan.
Op een stikdonkere nacht wrikten de Chelmieten de deksel van de emmer om hun maan eruit te halen. Maar de maan was verdwenen.
"Oivevoi", klaagden de inwoners van Chelm, "iemand heeft onze maan gestolen!"

Geen opmerkingen: