donderdag 18 maart 2010

EEN ORIGINELE GEDACHTE

Nee, niet van mij. Van Anne Strieber.
Iedere week krijg ik 'Unknown Country' , het nieuws-Ezine van Whitley Strieber in m'n postvak.
Strieber is de man die een aantal schokkende boeken schreef over zijn abductie-ervaringen en zijn ontmoetingen met Aliens.
Zijn boek 'Communion' maakte diepe indruk op heel veel mensen en de Gray op de cover drukte z'n stempel op het beeld van de alien in ons bewustzijn.
Ik zou niet weten of er iets van hem in het Nederlands vertaald is. Zo niet, dan is dat een gebrek.
Whitley's vrouw Anne heeft een dagboek dat ook op 'Unknown Country' gepubliceerd wordt.
Vanmorgen las ik haar laatste entry: 'Are Grays Autistic?'
Omdat autisme iets is waar ik me grondig in heb verdiept en samen met een autistische vriend een boek over heb geschreven ('Dubbelklik', uitgegeven door EPO, 2004), en m'n interesse in UFO's er ook mag wezen, las ik Anne's stukje.

Anne beroept zich op 'de beroemdste autist' Temple Grandin, de vrouw die in Amerika talloze constructies heeft ontworpen om het slachten van dieren diervriendelijker te laten verlopen, en daarnaast prachtige boeken over autisme, menselijk en dierlijk gedrag heeft geschreven. Wat zij over autisme te zeggen heeft is helder en interessant.
Grandin theoretiseert dat autisme niet een gebrek is maar een adaptatie, een hogere stap in de evolutie.
Het gebrek aan emotioneel invoelingsvermogen wordt (bij haar in elk geval) gecompenseerd door associatief beeld-denken, waardoor ze in gedachten niet alleen ingewikkelde constructies kan 'bouwen', maar ook kan putten uit haar beeldvoorraad ' in de gegeven omstandigheden emotioneel juist gedrag'.
De laatste tijd wordt Asperger Syndroom, tot nu toe aan de top van het autistisch spectrum, eerder gezien als 'een andere manier van normaal zijn' dan als een vorm van autisme-pur-sang.

Hoe nu de connectie met Grays?
In de ervaringen van mensen die ze zijn tegengekomen zijn Grays emotieloos en exact in hun gedraag, bijna als automaten. Daarom is vaak aan hun biologische oorsprong getwijfeld.
Ze communiceren meestal door beelden in ons hoofd te planten. Hun gedrag is intelligent maar 'alien' en ze missen sociale vaardigheden.

Onze emoties zijn 'vreemd' voor hen maar lijken hun nieuwsgierigheid te wekken.

Temple Grandin noemde zichzelf in een interview met neuroloog Oliver Sacks ooit een 'anthropoloog op Mars'.
Misschien zijn Grays 'anthropologen op Aarde' - vele stappen verder in de evolutie in een richting die wij misschien bezig zijn in te slaan.

Allemaal hypotheses, maar een interessante gedachte.

Geen opmerkingen: