zaterdag 20 maart 2010

MIND OVER MATTER

Negentig procent van de Amerikanen zegt te bidden voor gezondheid, liefde, sportprestaties of een te halen examen.
Hoe dat in Nederland is weet ik niet, maar ook hier wordt waarschijnlijk heel wat afgebeden.
Maar helpt dat ook?
In het weekblad Psychic News stond onlangs een interessant artikel over de kracht van gebed en betrokkenheid.
Het artikel noemt een onderzoek naar mensen die al vele jaren HIV hebben en nog geen AIDS hebben ontwikkeld. Met de tegenwoordige medicatie is dat geen godswonder meer, maar in dit geval gaat het om mensen die nooit een enkele pil hebben geslikt. Ondanks hun potentieel dodelijke infectie zijn ze, ook na vele jaren, nog zo gezond als een vis. Bij herhaalde controles blijkt dat hun afweermechanisme het virus in bedwang houdt.
Wat is hun geheim?
Uit vraaggesprekken blijkt dat al die mensen aangeven dat een vorm van spiritualiteit hen gezond houdt. Sommigen mediteren dagelijks of bidden, maar allen hebben een krachtige positieve levenshouding en geloven sterk dat het virus geen vat op hen krijgt als ze zich mentaal richten op een hogere macht.
Het omgekeerde is ook waar, vertelt een arts die gespecialiseerd is in AIDS onderzoek: wanneer iemand de diagnose heeft gekregen en vindt dat God hem in de steek laat, dan rent zijn immuunsysteem achteruit.

Op het Institute for Noëtic Sciences bij San Francisco wordt door o.a. parapsycholoog Dean Radin een 'Studie in Liefde' gedaan, om het effect vast te stellen van helende en liefdevolle gedachten tussen partners. Dat gaat zo:
Een van beide wordt in een geluidsdichte ruimte gebracht waar electroden aan de rechterhand worden bevestigd.
Zo worden bloedtoevoer en huidgeleiding gemeten, iets wat buiten de controle van de proefpersoon omgaat.
De partner bevindt zich in een andere geïsoleerde ruimte, waar op een scherm met ongelijke intervallen het beeld van de partner voor 10 seconden verschijnt. In die 10 seconden moet de proefpersoon liefhebbende en warme gedachten naar de ander sturen.
Het zenuwstelsel van de ontvangende partij blijkt scherp te reageren op de 'zending' van de partner: steeds als die zijn gedachten op de partner richt slaan de metertjes uit, terwijl ze in de tussenliggende perioden geen uitslag vertonen.
Bij het onderzoek waren 36 paren betrokken, en het zelfde onderzoek is in Edinburgh en in Washington gedaan, met hetzelfde resultaat.

De kans dat hier sprake is van toevalligheid is 1 op 11.000.
Dean Radin vraagt zich af of partners, ouders en kinderen en broers en zussen niet alleen emotioneel maar ook fysiek met elkaar zijn verbonden, 'entangled' , zoals de term in het Engels is.
Verbondenheid op moleculair niveau.
Een verbondenheid onafhankelijk van afstand en omstandigheden, zichtbaar gemaakt door emoties.
Gedachten zijn krachten, zeggen we vaak.
Een ervaringsfeit, als je kijkt naar healing op afstand, en naar de vele telepathische ervaringen die de meeste mensen hebben.
Geloven of zelfs wéten dat die verbondenheid er is, is één ding. Maar stel dat we zo'n gedachte ook kunnen waarmaken, wetenschappelijk kunnen bewijzen, dan zou dat veel impact kunnen hebben op de manier waarop we met onszelf en met elkaar omgaan.
Voor wetenschappers met een open mind een veld waar nog heel veel te onderzoeken is.

Geen opmerkingen: