woensdag 17 maart 2010

OM DE HEMEL TE OPENEN

Chassidisch verhaal, bron: Louis Newman 'Hasidic Anthology'

Het verhaal gaat dat op Grote Verzoendag, toen de joden waren verzameld in de synagoge en alle Rabbi's , waaronder de Baal Shem Tov aanwezig waren, een simpele boer zijn zoon met hem meegenomen had naar de eredienst. De jongen, die geen Hebreeuws kon lezen en niets kon begrijpen van het ritueel, had zijn herdersfluit bij zich, die hij altijd gebruikte als hij het vee hoedde. Die fluit betekende veel voor de jongen, en overal waar hij was speelde hij erop.
Gedurende het slotgebed van de dienst, als de deuren van de hemel opengaan om Gods vergeving over de gemeente uit te storten, voelde de Baal Shem Tov dat de smeekbeden deze keer niet hadden geholpen; de deuren bleven dicht.
Wanhoop maakte zich van hem meester. Wat moest er gebeuren om Gods genade toch nog te ontvangen?
Toen klonk er opeens een ijle melodie. De zoon van de boer had zijn fluit tevoorschijngehaald, en begon te spelen. Zijn vader wilde het hem verbieden, maar de jongen wilde niet ophouden.
De aanwezigen werden er stil van, en sommigen fronsden de wenkbrauwen.
Maar de Baal Shem sprong op en zei verheugd: 'Goddank, de hemel heeft zich geopend! Ons gebed is verhoord. Aan deze eenvoudige jongen en zijn fluit danken we Gods zegen voor het komende jaar.
Laten we ons herinneren dat alle geleerde rabbijnen bij elkaar de Heer minder welgevallig zijn dan een ongeletterde herdersjongen die recht uit z'n hart op z'n fluit speelt, bewogen door zijn eerlijke verlangen om God te dienen. '

Geen opmerkingen: