dinsdag 20 juli 2010

EGYPTISCH

Ik ben geen liefhebber van de Egyptische opper-archeoloog Zahi Hawass, niet alleen vanwege zijn ijzeren greep op mogelijk belangrijke ontdekkingen die de klassieke Egyptologie in de problemen kunnen brengen, maar ook om zijn uitgesproken anti-semitisme.
Daar moet je bij mij niet mee aankomen.
Maar eerlijk is eerlijk: soms komt er ook iets goeds uit die man.
Zo vond ik tussen m'n oudere papieren een interessant artikeltje, oorspronkelijk verschenen op de uitstekende site 'UFO Area', toen daar voor artikelen nog niet betaald moest worden.

Hawass vertelt over een ontmoeting met de 12 jaar oude Mahmoud Saleh, een jongen die gegrepen is door archeologie en zich een brede kennis over Egyptische geschiedenis en opgravingen heeft eigen gemaakt. Hij leest zelfs hieroglyphen.
Hawass is erg onder de indruk. Maar nog meer wanneer de vader van de jongen vertelt dat Mahmoud heel ziek is geweest als kind van vijf. Geen arts die er raad mee wist, maar een helderziende kwam met een andere insteek: de jongen moest er meer op uit. En dus nam zijn vader hem mee naar de piramiden. Aangestoken door Mahmouds enthousiame, bezochten ze daarna het Egyptisch Museum.
Daar gebeurde het: kijkend naar de mummie van farao Ahmose begon de jongen te schreeuwen en hij viel op de grond. Toen hij weer bij zinnen kwam bleek hij genezen.
Vanaf die dag las de jongen alles wat hij te pakken kon krijgen over Egypte.
De psychic had vader en zoon laten weten dat Mahmoud ziek was geworden door de herinneringen aan een leven onder Farao Ahmose, en dat hij de opdracht had anderen meer te laten begrijpen van de geschiedenis.
Dat nam Mahmoud ter harte, en hij schreef in het Arabisch een gids over de archeologie van zijn land, voor kinderen.

Hawass, die een begaafd archeoloog in de jongen zag ontluiken, beloofde met de minister van Onderwijs over zijn geval te praten, zodat hij misschien al in een gepaste opleiding kon rollen. Ook beloofde hij hem een bezoek aan Luxor en Aswan.
Wat daar allemaal van terecht gekomen is vertelt het verhaal niet. Een speurtochtje op internet laat zien dat de naam Mahmoud Saleh zo algemeen is als Piet Bakker. Het wonderkind zal nu allicht een jaar of 18 wezen.
Maar ook zonder vervolg zijn verhaal en implicaties interessant genoeg.

Geen opmerkingen: