vrijdag 2 juli 2010

SHIVA'S MANTRA

Een van de meest fascinerende onderwerpen die ik kan bedenken zijn spontane genezingen.
In tegenstelling tot wat orthodoxe Christenen denken komen die in alle culturen voor. Je hoeft niet in Jezus te geloven om 'uitverkoren' te worden door wie of wat dan ook.
De methoden zijn even divers als de culturen waarin ze toegepast worden. Je zou kunnen concluderen dat er geen methode is, alleen mensen, en de menselijke geest - die zichzelf geneest met hulp van krachten waar we weinig definitiefs over kunnen zeggen.
Zoekend op internet naar helende mantra's vond ik er nogal wat, langere en kortere. Maar een sprong eruit: Om Namah Shivay (uitgesproken als Aum noem-ha Shiwai).
De mantra betekent 'Ik buig voor Shiva' , en Shiva, zoals we waarschijnlijk weten, is in het trio Brahma (schepper), Vishnu (onderhouder) en Shiva de god van de vernietiging. Dat mag negatief kinken, maar zoals de meeste goden heeft Shiva een aantal aspecten. Zo is hij Shiva Nataraja, de 'heer van de dans' een beeld wat we ook in het Christendom tegenkomen. We kennen het beeld van Shiva Nataraja, met vier armen dansend temidden van een krans van vlammen. Shiva, de kosmische vernietiger, maakt de weg vrij voor Brahma, de schepper.
Zijn rol is een noodzakelijke, anders zou er niets nieuws kunnen ontstaan. Onder zijn dansende voeten heeft hij 'Maya' , de dwerg van het materialisme.
Maar Shiva wordt ook vaak mediterend afgebeeld, en naast zijn meer heftige aspecten wordt hij gezien als weldoener en begunstiger. Sectes binnen het Hindoeisme die zich richten op de verering van Shiva leggen vooral de nadruk op zijn zachtere kant. Shiva is de god van het innerlijk, de ziel, die intact blijft ook als alles vernietigd wordt.

Om Namah Shivay is een machtige mantra. Wanneer je hem zingt , geef je klank aan de betekenis 'Ik buig voor Shiva' en tegelijk 'ik buig voor de god in mij' - voor de goddelijke essentie; dat wat mij verbindt met God.
Babaji Haidakhan, een bekende Indiase goeroe die in 1984 stierf, legde veel nadruk op het zeggen van deze mantra, die hij 'machtiger dan een atoombom' noemde.
Dat er iets bijzonders met deze mantra aan de hand is bewijst het volgende verhaal van een deense reisleider die rond 1980 iets ongelofelijks meemaakte in een plaatselijk tempeltje op Sri Lanka.
Drie mannen lagen op de grond en baden Om Namah Shivay met diepe stemmen, een incantatie die door ging en doorging en waarbij ze niet leken adem te halen.
Ineens stond de middelste man op. Hij was bleek en scheen moeite te hebben op de been te blijven. De anderen stonden op om hem te ondersteunen.
Toen gebeurde er iets wat de deense reisleider voorgoed een andere kijk op de werkelijkheid zou geven, en waarover hij pas 20 jaar later heeft durven praten. De bleke man stond gericht naar een muur waarop een Buddha was geschilderd. Rook kwam er uit zijn schedel en de geur van verbrand vlees verspreidde zich. Een perfecte vlam stond op het midden van zijn hoofd. Toen viel hij om, en de andere mannen legden hem voorzichtig neer om te rusten. In z'n schedel was een grote 3 met een staart gebrand; het Om teken.

Naar aanleiding van dit verhaal op een message board kwam een braman die in Sharjah, UAE woont met zijn gezin met zijn eigen ervaring met de mantra.
Hij vertelt hoe bij een uitstapje de hand van zijn zoontje per ongeluk beklemd raakte tussen de deuren van zijn bestelbusje. Het kind krijste.
Omdat de familie fervente aanhangers van Lord Shiva zijn en de mantra voor hun zo gewoon is als ademen, begon het kind Om Namah Shivay te chanten door zijn tranen heen.
Op weg naar het ziekenhuis begonnen de vingers te helen. Het ziekenhuis hebben ze niet meer bezocht, en toen ze thuis aankwamen was er geen spoor meer van de verwonding en dus ook geen lidteken. Het kind kon zijn vingers weer normaal bewegen.

Precies hetzelfde is mij ook eens overkomen, en ik kan iedereen verzekeren dat dat allemachtig veel pijn doet en dat er bij mij na 10 jaar nog steeds een flink lidteken zichtbaar is.
Volgens die meneer in Sharja is de mantra machtiger dan alle zonden op aarde.
Dan moet hij inderdaad behoorlijk krachtig zijn.
Om Namah Shivay. Niet meer vergeten.

Geen opmerkingen: