vrijdag 2 juli 2010

UIT EGYPTE

Joan Grant werd in 1907 in Londen geboren in een welvarend milieu, als dochter van een moeder die psychisch begaafd was en een agnostische wetenschappelijk geschoolde vader met alleen materialistische ambities.
Joan zag geesten en kon zich alles herinneren van haar babytijd.
Haar verloofde overleed bij een ongeluk, en uit een huwelijk een paar jaar later werd in 1930 een dochter geboren.
In 1937 verscheen Joans eerste boek: "Winged Pharaoh", een boeiend verhaal over Sekeeta, een priesteres in het oude Egypte. Wat de lezers niet wisten was dat het de opgeschreven herinneringen waren aan een van Joans vorige incarnaties, gedicteerd in een trance-toestand aan haar man Leslie, en later tot een roman verwerkt.
Het boek maakte haar op slag beroemd.
De Nederlandse vertaling 'Gevleugelde Farao' is nog makkelijk te krijgen.
Maar Leslie kon slecht leven met Joans psychische gaven en ze gingen uit elkaar. Haar tweede huwelijk met Charles Beatty, een esoterisch filosoof, had meer succes.
In de tweede wereldoorlog was hun huis in Wales een toevluchtsoord voor velen, en daar ontdekte Joan haar gaven om ook de vorige incarnaties van anderen op het spoor te komen. Vorige levens bleken vaak licht te werpen op problemen in de tegenwoordige tijd.
Maar ook dit huwelijk liep stuk, en Joan trouwde voor de derde keer, met psychiater Dennis Kelsey, die door zijn werk als hypnotherapist al vertrouwd was met reïncarnatie voor hij Joan ontmoette.
In 1960 verhuisde het echtpaar naar de Dordogne, waar Joan haar man hielp in zijn praktijk.
Ze schreef vele boeken, waarvan de meesten zijn geïnspireerd door haar herinneringen aan vorige levens.
Winged Pharaoh bleef haar bekendste boek. Andere titles zijn: Eyes of Horus, Scarlet Feather, Lord of the Horizon, Many Lifetimes, So Mozes Was Born, en haar autobiografie Far Memory.
Ook schreef ze enkele verhalenbundels, waarvan The Scarlet Fish -De scharlaken vis -is vertaald in het Nederlands. Een prachtig boekje.
Joan stierf in 1989.

Geen opmerkingen: