vrijdag 2 juli 2010

PENNY DE REKENHOND

In FATE 2009 vond ik het volgende verhaal:

Mevrouw Caroline Monks uit Ohio heeft een hond. Penny kan optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen, beter dan u en ik waarschijnlijk, want hij pikt de informatie uit het hoofd van zijn bazin, die wiskundelerares is.
Met gemak maakt Penny de beschrijvende sommen waar wij vroeger ons het hoofd over braken ....en lost ze op. Terwijl haar het probleem wordt voorgelezen zit Penny op haar hurken te luisteren, terwijl ze met een oog het stuk kaas in de gaten houdt dat op haar ligt te wachten. Ze zou het kunnen pakken, maar ze heeft geleerd het te verdienen. Is het goede antwoord gegeven dan neemt Penny de kaas. Niemand hoeft haar te vertellen dat het antwoord goed was; dat spreekt vanzelf.
Maar zelfs een groter stuk kaas kan Penny niet bewegen om zijn hondenkop te vermoeien met sommen met een uitkomst boven 12.

Waarom niet is een raadsel. Er zijn grenzen, zal ze misschien denken. Kom zeg!
Wonderlijk genoeg blaft Penny ook het juiste aantal keren als ze de oplossing geschreven voor haar neus heeft.
Kan dit onopvallende zwarte hondje werkelijk lezen en rekenen.
Nee. Maar ze kan wel iets wat de meesten van ons wel zouden willen kunnen: gedachtenlezen.
En niet alleen in Engels, maar ook in elke andere willekeurige taal.
Intussen heeft de hond veel publiciteit gekregen en is er daardoor veel met hem geëxperimenteerd, maar de resultaten blijven hoe dan ook feilloos.
Penny is er niet van te overtuigen dat hij een hond is. Caroline licht soms een van zijn zijden zwarte oren op en fluistert: you're a dog!

Dan kijkt Penny verontwaardigd en loopt op hoge poten de kamer uit.
Zijn huisgenoten gingen in het verleden soms over tot het spellen van woorden als Penny niet mocht weten wat er gezegd werd.
Tevergeefs. Ze pikt het feilloos op.
Het enige waar Penny van in de war raakt is als mensen niet focussen op de opdracht. Dan kan hij telepatisch de antwoorden niet opvangen, en wordt hij ongeduldig.
Volgens Caroline en anderen die met Penny omgaan is de hond eigenlijk niet heel bijzonder. waarschijnlijk zijn veel dieren in staat de gedachten van hun bazen heel precies te lezen, beter dan wij die van onze huisdieren!

Geen opmerkingen: