vrijdag 2 juli 2010

JOAO DE DEUS - GENEZER MET GOD

De Braziliaan John of God, of João de Deus, of JoãoTeixeira da Faria, is een enigma op het gebied van genezing. Hoewel Brazilië volgens sommigen die het kunnen weten, veruit het meest spirituele land van de wereld is, met een overvloed aan paranormale genezers, is zelfs daar John of God een uitzonderlijke man, die 34 verschillende heiligen, dokters en theologen channelt. Want al die adviseurs zijn al jaren dood. Of...nou ja. Onder hen zijn Franciscus van Assisi, Koning Salomo, Jeanne D'Arc en Chico Xavier, die zelf tijdens zijn leven een beroemd Braziliaans medium was.
In het afgelegen en moeilijk bereikbare dorp Abadiania, op 103 km van de hoofdstad Brasilia, ligt de 'Casa de Dom Inácio', het centrum van João de Deus en zijn medewerkers.


Dom Inácio, bij ons bekend als Ignatius van Loyola, de stichter van de 'Societas Jesu', ofwel de Jezuïten, is één van de heiligen die João begeleiden in zijn inspirerende werk met mensen met lichamelijke of mentale problemen, mensen met levensvragen, of mensen die gewoon maar komen om geestelijk rijker weer weg te gaan.
João begon zijn helende werk in 1965. Op't ogenblik komen er gemiddeld 500 mensen per dag om zijn raad en genezing vragen.

Zijn succes is, gemeten aan dat van de reguliere geneeskunst, enorm. Hoewel er weinig instant-wonderen gebeuren, worden veel mensen na een aantal behandelingen genezen, of is hun toestand aanzienlijk verbeterd.
Daarbij zijn alle soorten kwalen inbegrepen, ook de meest fatale.

João de Deus is de zoon van een kleermaker. Toen hij negen jaar was ontving hij zijn missie: mensen genezen. Op z'n zestiende is hij daarmee begonnen, rondtrekkend, in ruil voor kost en onderdak. De resultaten zorgden ervoor dat hij bekend werd. De autoriteiten waren niet blij met hem; vele malen werd hij opgepakt, en vreemd genoeg heeft hij nog steeds last van overheidsbemoeienis, hoewel de mensen die hem bedreigen soms ook bij hem komen voor genezing.

"Ik heel niet, God is het die heelt", zegt João, "ik ben alleen een instrument.
Wat mijn missie mooi maakt is als iemand me komt vertellen dat hij genezing of verlichting heeft gevonden. Ik weet dat het allemaal van God afkomt. Mijn missie is niet om een religie of cult te stichten; het enige wat ik zou willen is dat de hele wereld gelooft in de Schepper van het universum. Onze missie in dit leven is om Zijn liefde en energie te respecteren."

Wie in de Casa de Dom Inácio verblijft geeft een vrijwillige bijdrage, niet voor de behandeling, maar voor de instandhouding van het centrum. Wie niets of heel weinig kan betalen is even welkom. Het werk van João wordt ondersteund door veel vrijwilligers, mediums en medisch of psychologisch geschoolden.
Om het centrum zijn gebouwen waar men kan logeren, want vaak duurt een verblijf langere tijd. Mensen komen overal vandaan; het is een internationaal gezelschap. Om de gelijkheid van alle mensen en het geestelijke aspect te benadrukken is iedereen in het wit gekleed.

Er zijn ruimtes waar men kan mediteren en bidden en met elkaar kan praten, want het welzijn van de ziel staat in het genezingsproces voorop.
Er worden in de Casa ook operaties gedaan, psychisch, maar een enkele keer ook op de 'normale' manier.
Dat hangt af van de opdracht die João krijgt als hij 'in entity' is: overschaduwd wordt door een van zijn geesten. João weet tijdens de consulten en behandelingen zelf niet wat hij doet, waardoor hij, als hij weer 'zichzelf' is, steeds verrast kan zijn over de resultaten.


"Healing' heeft in Brazilië een rijke geschiedenis. Al rond 1850 ontstonden de eerste spiritistische groepen, vanuit initiatieven van homeopaten en psychische healers. De boeken van de Franse Spiritist Allan Kardec vonden in Brazilië enorme weerklank. Spiritistische centra verspreidden zich over het land, en toen in de 30er jaren het medium Chico Xavier talloze boeken channelde over spiritistische thema's, groeide het Kardec Spiritisme, waarvan de peilers Christendom en geloof in reincarnatie zijn, in Brazilië uit tot het geloof met de meeste aanhangers naast het Rooms Katholicisme. De helende traditie van het Spiritisme heeft inmiddels geleid tot de oprichting van een paar duizend medische centra, waar patiënten holistisch geheeld worden door zowel mediums als medici.

Geen opmerkingen: