zaterdag 24 juli 2010

MEDIUM OP HET WERK

bewerkt uit: Sherri Lee Devereau, Shadows on my Shift

Niet alle mediums doen hun taak in een medium-vriendelijke setting. Sommigen doen het tussen neus en lippen door. Of, zoals in het volgende verhaal, in de loop van hun enerverende baan.
De verteller is Sherri Lee Devereau, een Amerikaanse EMT- Emergency Medical Technician: iemand die officieel deel uitmaakt van een hulpdienst team, maar is aangesteld om slachtoffers en familie op te vangen.
Het spreekt vanzelf dat zoiemand in de meest uiteenlopende situaties terechtkomt die maar één ding gemeen hebben: narigheid.
Sherri Lee is helderziend en mediamiek begaafd en heeft daardoor vaak contact met de overledenen terwijl hulpdiensten nog bezig zijn met de reanimatie. Zo goed als het gaat in de gegeven omstandigheden probeert ze iets te doen met de boodschappen die ze krijgt, ten behoeve van de omgeving.

Het team wordt opgeroepen naar een jong Mexicaans gezin waar de oudste zoon net is overleden.
Op het moment dat Shrerri binnenkomt wordt ze getroffen door de intense aandacht van de vader.
" Ben jij de engel die God zou zenden?" vraagt hij.
Sherri geeft hem een hand en stelt zich voor, maar begrijpt er niets van. Vader Armando neemt haar mee naar een andere kamer om met haar te kunnen praten.
"Kort voor je kwam", legt hij uit, "heb ik God hartstochtelijk gebeden een engel te sturen om mijn zoon een bericht door te geven. Die engel, wist hij, zou blauwe ogen hebben.
In het gezelschap is Sherri de enige met blauwe ogen.
Hoewel Sherri heel terughoudend is in contact maken tijdens haar werk met iemand die net gestorven is, voelt ze een acute knallende pijn in haar hoofd, waarvan ze weet dat het met het kind te maken heeft.
Armando verzekert haar dat hij wéét dat ze tegen zijn dode zoon kan praten en dat hij wist dat ze zou komen als antwoord op zijn gebed.
Samen gaan ze naar de kamer waar het zoontje ligt opgebaard, omgeven door talloze huilende familieleden.
De menigte maakt plaats voor Sherri en Armando. Sherri wordt overvallen door een waterval van berichten van de kleine jongen. Zij pakt de vaders hand en probeert te vertalen wat ze begrijpt.
De jongen laat weten dat hij zijn vader niet verwijt dat die er niet was toen hij stierf . Armando is vrachtwagenchauffeur en vaak dagen van huis.
Het was een aneurisma in het hoofd van de jongen, en het is zo snel gegaan dat niemand er iets aan kon doen. Het ene moment was hij met zijn jongere broertje aan het spelen, het volgende lag hij op de grond te krimpen van de pijn. Hij vraagt Sherri tegen zijn vader te zeggen dat het goed is zo en dat de familie verder moet.
Armando luistert en knikt en huilt en glimlacht.
Sherri geeft gebeden door die de jongen voor zijn kleine broertje wil gezegd hebben.
Dan geeft het kind nog persoonlijke dingen door voor verschillende familieleden, dingen die hij nog wilde zeggen, en Sherri geeft vertaalt wat ze hoort.
Armando kan die middag al beginnen met het healing-proces, nu hij weet dat hij niets heeft verzuimd en dat het goed is met zijn zoon.

Enkele maanden later komt Sherri Armando heel toevallig tegen bij een supermarkt.
Ze omhelzen elkaar. Onmiddellijk komen er beelden bij Sherri binnen: een hele dikke chocoladetaart met druipende chocolade en veel versiering. Ze beschrijft het beeld aan Armando, de taart en een kaars erbovenop....
Armando is extatisch, want vandaag is het precies de verjaardag van zijn zoontje.
Sherri krijgt ook te horen dat het kind heeft zitten rommelen met de bedrading van zijn vaders truck.
Armando heeft de vrachtwagen al een keer laten nakijken, maar er was niets aan de hand.
"Hoe is het met de truck?", vraagt Sherri. Ze krijgt een verhaal van onverklaarbare kortsluitingen.
"Dat is je zoon", zegt ze. Hij wil je alleen maar laten weten dat hij aan je denkt en bij je is.
Met de wagen is niks aan de hand.
Een andere, stralende wereld komt binnen in het alledaagse van de supermarkt.

Voor Sherri, die anders nooit het resultaat ziet van haar mediamieke bemoeienis omdat alle contacten eenmalig zijn, is dit een bijzonder geval. Er is een merkwaardige connectie tussen haar en vader en zoon; een connectie die blijvend is.

Geen opmerkingen: