donderdag 22 juli 2010

BIJNA DOOD

In het 'Gentleman's Magazine' van 1801 staat het volgende merkwaardige doodsbericht, in een artikel over ten onrechte begraven pechvogels. Zoals we weten was zo'n premature begrafenis geen zeldzame gebeurtenis, en lang niet altijd liep het zo goed af als met de meneer hieronder.
Komtie:

"Onlangs overleed op 92 jarige leeftijd Christopher Lowe, die vele jaren kaartjesverkoper was bij het Royal Theatre van Chester.
Deze eerbiedwaardige patriarch woonde in Preston, toen hij in zijn 60ste jaar getroffen werd door koorts waaraan hij ogenschijnlijk overleed.
Hij werd afgelegd, in een doodskleed gehuld en gekist. Bijna drie dagen na zijn veronderstelde overlijden, terwijl hij op de schouders van 4 mannen naar zijn graf werd gedragen, klopte hij plotseling op de deksel, en tot verbijstering van de dragers en andere aanwezigen,vond men bij opening van de kist Christopher in compleet gereanimeerde staat.
Nog vele jaren daarna amuseerde en verbaasde hij zijn buren en vrienden met de 'wonderbaarlijke dingen die hij in zijn trance gezien had.'

En dan vraag ik me af: wat heeft die man gezien? Had hij een langdurige bijna dood ervaring?
Jammer dat het bericht daarover geen uitsluitsel geeft!

Geen opmerkingen: