woensdag 19 mei 2010

TAARTJES

Ook aan de meest gewone dingen kleven kantjes die bij nadere beschouwing het vermelden waard zijn.
Ik ben altijd op zoek naar de minder gewone informatie uit overleveringen en folklore, of uit wetenschap en religie. Nu ligt voor mij het boek 'The Magic of Food' van Scott Cunningham.
Pies, heet het hoofdstuk. Maar daaronder vallen zowel pastries, pasteitjes, als pies, taartjes, respectievelijk voor de hartigen en zoeten onder ons.
Oliver Cromwell (1599-1658), die bullebijter die de scepter in Engeland zwaaide na de English Civil War en de moord op Charles I, en 6 jaar lang de English Commonwealth, ofwel de republiek bestuurde, was een humorloze Puritein. En Puriteinen zien de duvel zelfs in taartjes. Cromwell verbood ze in alle gebiedsdelen die hij onder z'n beheer had.
Waarom precies? Omdat ze het leven zoeter maakten, en voor een fanaat die met de bijbel zwaait openen zich de poorten van de hel wanneer men plezier heeft in het leven, al is het maar voor de duur van een taartje.
Hoe hij dat verbod handhaafde vraag ik me af, maar misschien deed hij dat door middel van pie spies.
Gelukkig heeft na de dood van Cromwell Charles II zowel het koninkrijk als het gebak in ere hersteld. Die man kon niet meer stuk. Hoewel Cromwell een natuurlijke dood was gestorven, is hij enige jaren later opgegraven en alsnog onthoofd. Men mocht hem niet, hoewel dat niet alleen door dat gebak zal zijn gekomen.

Engelse pies zijn vierkant of langwerpig, Amerikaanse rond. De onze zijn ook rond. Dat heeft met zuinigheid te maken, volgens mijn boek. In een vierkante taart gaan teveel vruchten, daarom haalde men er in Amerika en in het zuinige Nederland de hoeken vanaf. Dat scheelt.
Magisch gesproken zijn ronde taarten spiritueler, en vierkante meer aards. Hou die informatie in gedachten als je een taart bakt.
Beiden zijn even lekker.
Maar fruit heeft z'n eigen betekenis. Appel staat voor liefde, healing en vrede., en banaan voor geld. Dus als je graag snel rijk wilt worden, vul dan je vierkante taart met banaan, en stem, als je toch al geld hebt, VVD.

Geen opmerkingen: